Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS

Bétera, una lluita biològica contra el cotonet de més de mig segle

El municipi del Camp de Túria fa més de cinquanta anys que combat l'insecte amb la solta de Cryptolaemus

Solta d'exemplars de 'Cryptolaemus' per a lluitar contra el cotonet / À Punt NTC

El cotonet, una malaltia que deforma la fruita, comença a fer-se sentir al camp, amb la taronja ja en marxa. Des d'Europa cada vegada els productes admesos per a combatre'l són més limitats, però a Bétera (Camp de Túria) fa més de cinquanta anys que fan una lluita biològica amb el Cryptolaemus

Els agricultors agafen els exemplars d'un dels insectaris municipals, on els han criat durant mesos. El tècnic agrícola Jesús Blay explica que els deixen en una habitació a la fosca, només deixen la llum de la finestra, i allí els exemplars són més fàcils d’agafar. Uns 25 exemplars són necessaris per a tractar un camp afectat per cotonet, d'una fanecada.

En el moment de fer la solta al camp, aquest depredador comença a fer faena. Al cap de pocs segons, comencen a menjar-se el cotonet i van saltant de taronger a taronger. 

També aniran reproduint-se i de manera més ràpida que als insectaris, una gran ajuda d'uns insectes molt treballadors i ecològics. Els experts únicament aconsellen que, perquè aquesta tècnica siga eficaç, no s'han de tractar els arbres amb cap producte químic.  Gràcies a aquest depredador natural, asseguren, es pot reduir el nivell de cotonet en un 15%, fet que es tradueix a garantir el 80% de la collita. Des del mes de maig i fins al mes d'agost continuaran fent soltes als camps.

el Camp de Túria Agricultura

També et pot interessar