Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els biomarcadors: la medicina de precisió per a previndre i véncer el càncer

La doctora Candela Calle explica la importància d’adaptar el tractament a les característiques genètiques de cada pacient

Els biomarcadors són proves genètiques que aporten informació específica dels pacients i les patologies / À Punt NTC
04 de febrer 2024 - 06:30

La innovació en el tractament del càncer passa necessàriament per l’aposta per “l’eficiència i l’especificitat dels tractaments”. Aquesta és la defensa ferma que fa Candela Calle, directora general d'OncoLAB, un grup d’assessoria oncològica que impulsa AstraZeneca i que té com a objectiu incorporar biomarcadors genètics als tractaments de la sanitat espanyola. "Tenim alguns biomarcadors incorporats a la cartera de serveis i altres no" concreta la doctora.

“És molt important adaptar el tractament a les característiques genètiques i moleculars de cada pacient”, explica Calle. Per a la doctora, una eina “imprescindible” per a avançar a assolir aquest objectiu, en què es basa la medicina de precisió, són els biomarcadors, que defineix com “unes proves genètiques” que permeten detectar de manera precisa el tipus de tumor que pateix cada pacient i identificar el fàrmac més efectiu per a pal·liar la patologia concreta. La informació específica dels malalts que proporcionen aquestes proves permeten, a més, “vetlar per la seguretat de les noves teràpies” i, fonamentalment, “potenciar la seguretat i tolerància cap al fàrmac”.

És més costós no tractar el càncer, des de tots els punts de vistaCandela Calle - Directora general de OncoLAB

Què són els biomarcadors?

Com funcionen els biomarcadors / À Punt NTC

El terme biomarcador, un acrònim de marcador biològic, fa referència a qualsevol signe mèdic (és a dir, característiques objectives que s’extrauen de l’observació d’elements del cos d’una persona) que permet mesurar de manera precisa i reproduïble l’estat biològic del pacient, l’avanç d’una malaltia o la resposta a un fàrmac. A diferència dels símptomes mèdics, que són elements percebuts pel pacient, aquests marcadors o signes permeten als equips mèdics obtindre informació objectiva, mesurable i fiable de l’estat d’una patologia.  

Els signes mèdics tenen una llarga història en la pràctica clínica, però l’ús i perfeccionament dels biomarcadors és una disciplina relativament nova que encara es troba en desenvolupament i continua innovació.

L’aplicació d’aquesta tècnica a pacients de càncer es fa, depenent del tipus de patologia, mitjançant l’extracció d’una mostra de sang, orina o teixit (amb una biòpsia). Aquest material se sotmet a una analítica molecular, i amb la informació obtinguda, es du a terme una anàlisi de dades que permet identificar els biomarcadors que defineixen característiques concretes del pacient, i a més, obtindre informació útil per a l’avanç de la medicina de precisió arreu del món. Per últim, la identificació dels biomarcadors permet ajustar el tractament a les necessitats específiques de cada persona.

La medicina de precisió és també eficiència econòmica

La doctora Calle també destaca el paper clau que poden tindre els biomarcadors en el diagnòstic precoç, un dels elements que més influència té en les expectatives de curació dels pacients. Per aquesta raó, defensa que “l’evidència científica és una inversió” i no s'ha de percebre mai com “una despesa”. “Nosaltres defensem que cada euro invertit en càncer estalvia [a les arques públiques] sis euros”, sentencia Candela Calle. “És més costós no tractar el càncer, des de tots els punts de vista. Des del punt de vista personal i humà és claríssim, però des del punt de vista de costos econòmics, també”, afegeix la doctora. 

Cal una conscienciació més clara de l'impacte que el càncer té en la nostra societat i en les famíliesCandela Calle

Un grup d’experts de la Generalitat treballa per implantar els biomarcadors en la sanitat valenciana

La nova estratègia contra el càncer que elabora la Conselleria de Sanitat per al període 2024-2027 contempla l’aposta per la incorporació dels biomarcadors genètics al tractament del càncer. El pla a més de perseguir “l'accés equitatiu als recursos, diagnòstic, i tractaments oncològics i innovació”, vol “impulsar la innovació en els tractaments i oferir una atenció personalitzada als pacients de càncer gràcies a la medicina de precisió”. 

És per això que segons explica el departament s’ha creat un grup de treball de persones expertes en biomarcadors genètics dels diversos centres assistencials del sistema de salut, que, entre altres línies de treball, col·laboren en la implementació del catàleg de biomarcadors del Sistema Nacional de Salut en la Comunitat Valenciana.

L'avanç en biomarcadors se sumen a altres reptes de la malaltia

En el Dia mundial contra el Càncer, Calle celebra que hi haja espais per a difondre “temes tan importants que ens fan conscienciar a tots que hem de continuar treballant per aquesta malaltia”. A banda de l’aposta per un accés generalitzat i equitatiu als biomarcadors, la doctora recorda moltes altres fites que encara falten per assolir, com l’agilització en l’aprovació de medicaments, “un pla nacional sanitari” al marge dels vaivens polítics o “una conscienciació més clara de l'impacte que el càncer té en la nostra societat i en les famílies”. 

També et pot interessar