El Borrego, la campana d'ús litúrgic més gran de València, torna restaurada al campanar de Sant Joan del Mercat
La restauració l'han sufragada els feligresos i entitats vinculades a la parròquia
La campana el Borrego de Sant Joan, la més gran de València, de més de dues tones, torna aquest dimecres al campanar de l'església de Sant Joan del Mercat. És un bronze del 1738, i l'única original que es conserva de les que van desaparéixer l'abril del 1938. Aquest tresor tan preat havia continuat exposat al temple des de l'1 de desembre del 2023 per mostrar el resultat de la restauració.
El Borrego (encara que el nom oficial és l'Evangelista) ja corona el campanar de l'església de Sant Joan del Mercat, acompanyada de les altres sis germanes, més menudes i modernes, de la cèntrica església valenciana. Des de juny del 2021 hi fan una intervenció general, gràcies a la Fundació Hortensia Herrero, segons ha informat l'Arquebisbat en un comunicat. L'operació ha inclòs la restauració del campanar. Per això va ser necessari baixar totes les campanes, el març del 2022.
Les set campanes les ha restaurades a Ontinyent (Vall d'Albaida) l'empresa Electro Recamp, durant un any i huit mesos. En el cas del Borrego era la primera restauració. L'arquebisbe de València, monsenyor Enrique Benavent, va beneir totes les campanes durant la celebració de la festivitat de Sant Joan Evangelista.
La restauració l'han sufragada els feligresos i entitats vinculades a la parròquia, com la Germandat de Sant Joan del Mercat i l'Altar vicentí del Mercat, si bé encara és necessària la col·laboració econòmica per a sufragar l'import total.
Els treballs de neteja i restauració
El novembre del 2022 es van complir huit anys de l'arribada a Sant Joan de les sis campanes noves, que van substituir les desaparegudes. D'aquestes, ara n'han restaurat cinc: Rafelet, de 56 quilos; Joanet, de 130; Roc, de 232 quilos; Joanot, que arriba a 1.272, i el mateix Borrego de Sant Joan, de 2.098 quilos. Les batejades com a Maria (de 410 quilos) i Pere (de 803) ja les van restaurar el 2006.
Els treballs han consistit a netejar el bronze, posar nous contrapesos de fusta, que copien els originals del segle XIII i arranjar el rellotge, a càrrec de la Germandat de Sant Joan del Mercat. Després de la restauració, els campaners han dit que ara cal afegir-ne aproximadament un 40% més, pels nous contrapesos.
El Joanet el van baixar fa temps i està exposat a l'altar, com un bé parroquial, però sense ús. A més, han fos dues noves campanes: una sufragada per l'Altar del Mercat, anomenada Sant Vicent Ferrer, i una altra dedicada a Santa Rita, rèplica de la que antigament estava a l'exterior, damunt de la sagristia, i que van cedir el 1982 a una ermita de Murla. Aquesta campana ja està en funcionament.