Borriana, Almassora i Vila-real lluiten contra la propagació de la clòtxina zebrada al riu Millars
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha distribuït un protocol de desinfecció en masses d’aigua afectades per aquest bivalve exòtic.
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha distribuït un protocol de desinfecció en masses d’aigua afectades per la proliferació de la clòtxina zebrada. El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars format pels Ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat estan preparats per a aplicar-lo.
Aquest protocol inclou accions de control i prevenció d’aquest mol·lusc bivalve d’aigua dolça i salobre procedent dels mars Caspi, Aral i Negre que a partir del segle XIX va començar a expandir-se per tot Europa mitjançant les larves incrustades al buc de diferents embarcacions.
La proliferació d’aquesta espècie és capaç de modificar l’ecosistema on s’estableix on pot generar importants impactes ecològics i econòmics. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) l’ha inclòs en la llista de les cent espècies exòtiques invasores més perilloses del món i que més dany poden produir.
Les colònies d’aquests mol·luscs poden crear greu perjuís a les infraestructures hídriques ja que poden arribar a col·lapsar conduccions per al pas de l’aigua. Precisament per la facilitat de la seua propagació el Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars insisteix en la importància d’aplicar el protocol de desinfecció en tot el material que haja estat en contacte amb l’aigua: embarcacions, remolc, baixos dels vehicle, circuit del motor, arts de pesca, equips utilitzats i altres. L’objectiu primordial és evitar que les larves i els adults de la clòtxina zebrada es propaguen d’un lloc a l’altre.