Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Els boscos de ribera, fonamentals per a la supervivència de les conques valencianes

Un estudi de la UPV alerta que les conques hidrogràfiques mediterrànies són les més vulnerables del planeta

La vora del riu Túria / À Punt NTC

Els últims estudis de l'Enginyeria de l’Aigua de la Universitat Politècnica de València (UPV) alerten que les conques hidrogràfiques mediterrànies són les més vulnerables del planeta. Fins a darreries de segle, pujarà la temperatura i plourà menys. Un equip d’À Punt Notícies —José Bronchal i Joan Miquel Llopis— han visitat l'entorn dels rius valencians per a descobrir si hi ha solucions per tal de protegir-los de l’efecte del canvi climàtic.  

A la vora del Túria, Miguel Ángel Pérez, investigador de l’Institut d’Enginyeria de l'Aigua de la UPV, ha explicat que l’estudi deixa unes conclusions alarmants. La temperatura del planeta podria pujar 2,5 graus en el millor dels escenaris, però s'hi pot arribar a 4 graus a final del segle. Això suposarà que al final del segle, la pluja es reduirà un 20%, que, unit a la calor, suposarà la pèrdua d’aigua dels rius fins a un preocupant 30%.

La principal mesura perquè baixe la temperatura de l’aigua és la restauració del bosc de ribera, que fa ombra i regula la làmina d’aigua. D’esta manera, segons explica Miguel Ángel, si la presència de l’ombra s’incrementa un 10%, la temperatura del riu es pot reduir fins a un grau. 

Així mateix, els experts alerten que és necessari fer un ús més eficient de l’aigua que consumim, tant a les ciutats com al camp, ja que del 70% al 80% de l’aigua es destina al regadiu. A més, s'han de descontaminar els aqüífers amb la reducció dels fertilitzants, amb tècniques com la fertirrigació, i la reutilització de les aigües depurades. 

Davant d'este escenari, i per a recuperar les conques hidrogràfiques com les del Xúquer o la del Segura, s'han de prendre mesures ja. Entre altres, és fonamental restaurar els espais fluvials, tal com fa la Fundació Limne. La directora, Sales Tomás, també ha incidit en la importància dels boscos de ribera, ja que alberguen la vida dels rius, eviten danys de les riuades i asseguren la supervivència dels espais humits. “Davant del canvi climàtic, tindre un bosc de ribera en bon estat assegura la supervivència de tot allò que tinga a veure amb l’aigua”, ha remarcat. Però tan importants són els arbres en un bosc de ribera com les plantes arbustives i els helòfits, amb les arrels a l'aigua. I per a restaurar un riu cal eliminar la canya definitivament i després replantar les franges vegetals del bosc.

A més, la Fundació Limne treballa un nou viver per a restaurar trams de rius els pròxims mesos, després de retirar la canya. D'ací a uns mesos, les estaques plantades es convertiran en plantes que es distribuiran pels rius de la Comunitat Valenciana. 

Medi ambient Canvi climàtic

També et pot interessar