Les bosses de tela, no tan ecològiques com pensem

La producció de cotó té un alt impacte mediambiental i s'haurien de reutilitzar 20.000 voltes per fer-les sostenibles

Bossa de tela / À Punt NTC

Es calcula que en cada casa tenim entre cinc i deu bosses de tela. Ens les regalen allà on anem, les usem per a evitar el plàstic, però n'acumulem massa i darrere de la imatge de sostenibilitat, que ens venen les marques, s'amaga un fort impacte mediambiental. Les hauríem de reutilitzar 20.000 voltes.

Si preguntem al carrer, moltíssima gent està convençuda del fet que està ajudant al planeta portant sempre una bossa reutilitzable per a qualsevol moment. Poques persones són conscients que l’acumulació de bosses de tela també suposa un problema per al medi ambient, de fet es calcula que a cada llar hi ha entre cinc i deu bosses de tela de mitjana. Moltes marques s’han apuntat a la moda de la sostenibilitat i regalen als clients aquestes bosses com una estratègia de green washing, és a dir, una tècnica de màrqueting per a enganyar els consumidors fent-los creure que l'empresa o el producte és respectuós amb el medi ambient. Cristian Castillo, professor d’economia i logística de la UOC, afirma que “d'això s'han aprofitat les marques, regalen les bosses de cotó amb el missatge que no utilitzen plàstics i són sostenibles. Molt allunyat de la realitat.” La veritat és que les bosses de cotó costen molt de produir i també són difícils de reciclar, tal com explica Castillo que “és cert que el plàstic té un impacte, però el cotó és una de les matèries més contaminants pel que fa a la producció”.

Les hauríem de reutilitzar 20.000 voltes, durant més de 50 anys, per a compensar l'impacte mediambiental que generen. La recomanació de l’expert és fer servir bosses de ràfia, que fan servir polipropilé.

També et pot interessar

stats