Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Justícia avalua què va fallar en el cas del xiquet assassinat a Sueca

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha convocat una reunió per a aquest dimecres amb tots els operadors jurídics

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, participa en el minut de silenci convocat a les portes de l'Audiència Provincial de Castelló / Europa Press

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha convocat una reunió per a aquest dimecres amb tots els operadors jurídics —representants de judicatura, Fiscalia, forces i cossos de seguretat, atenció a les víctimes i l'Institut de Medicina Legal— per a poder analitzar i avaluar què ha passat en el cas del xiquet assassinat presumptament a mans del pare a Sueca. Es vol esclarir per què, a pesar que la mare l'havia denunciat per maltractaments, el sistema no ha sigut capaç "de detectar el monstre, el risc que corria aquella dona, sobretot el menor" i "no hem pogut anticipar-nos", ha lamentat. 

Després de guardar un minut de silenci en condemna pel crim a les portes de l'Audiència Provincial de Castelló, Bravo ha traslladat el suport i solidaritat de l'administració a tota la família, especialment amb la mare. Ha assegurat que, com a societat, cal sentir-se molt consternats perquè "cada assassinat d'una dona o d'un xiquet, quan a més hi ha un procediment judicial, és un fracàs més gran". "A les víctimes els costa molt denunciar, i no podem ni assumir ni tolerar que aquestes coses continuen ocorrent", ha afegit.

Preguntada per la descoordinació judicial que ha destapat aquest crim, que s'investiga com un nou cas de violència vicària, Bravo ha assegurat que han fallat moltes coses, entre d'altres la comunicació entre jutjats. "Em resulta prou incomprensible que el lletrat que assisteix la víctima no tinguera coneixement que havia iniciat un procés de separació un mes abans, així com que no s'adoptaren mesures sobre la residència habitual, que en cap moment es comunicara que hi havia un procediment de separació i que, davant un monstre d'aquesta entitat, no siguem capaços de detectar el vertader risc que està patint aquesta víctima i aquest menor", ha dit la titular de Justícia.

Segons ha subratllat, això passa perquè els judicis ràpids, a parer seu, no són els procediments més adequats per a poder analitzar tot el que està passant. "La dona va entrar en el jutjat a les 9:00 i va eixir a les 14:00 hores amb una sentència que únicament se centra en els fets provats i amb una pena que es determina sobre la base d'aquells fets: huit mesos d'allunyament que acabaven aquest mes", ha destacat la consellera. Bravo ha assegurat per açò no és "gens partidària" dels juís ràpids per als assumptes de violència de gènere.

Més comunicació entre instàncies judicials

També s'ha sumat a les veus que en les últimes hores han demanat millorar la comunicació entre instàncies judicials, entre d'altres l'Observatori contra la Violència de Gènere. Bravo considera que cal reforçar la interconnexió informàtica entre tribunals, però ha aclarit que, en aquest cas, sí que hi havia accés al sistema que permet conéixer les resolucions que es dicten per part d'un jutjat de violència perquè són partits judicials mixtos. Així i tot —ha matisat— "el fet que es puga accedir no significa que hi estiguera obligat".

El més important, ha remarcat Bravo, és "establir un protocol perquè tots els jutges i jutgesses de família tinguen la capacitat de poder accedir i incorporar el sistema d'alertes". I considera que el Consell General de Poder Judicial també té en aquesta qüestió un paper important per a millorar els processos: "Les administracions han de posar els recursos, i si es poden incorporar alertes, moltíssim millor, però també és fonamental incorporar nous protocols, com, per exemple que les oficines d'atenció a les víctimes també pogueren tindre accés al registre dels assumptes judicials que entren".

Preguntada pel règim de visites al menor assassinat a Sueca, la consellera ha assenyalat que normalment quan una dona presenta una denúncia per maltractaments, si no es demana suspensió o mesura d'allunyament respecte del menut, "com en aquest cas", no hi ha pronunciament i se suspén el règim de visites de manera automàtica durant trenta dies "perquè la víctima, si ho considera oportú, presente la demanda de separació o de divorci. "I si la presenta —ha afegit— se suspén trenta dies més".

la Ribera Baixa Violència masclista

També et pot interessar