Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Bravo proposa reduir les proves de memòria en les oposicions i afegir una fase pràctica, eliminatòria i remunerada

El 40% de la plantilla de l'administració de la Generalitat es jubilarà d'ací a 2030, un total de 7.400 empleats

Oposicions, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Oposicions menys memorístiques i més pràctiques. Aquesta és la proposta presentada aquest dijous per la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo. La consellera ha presentat l'informe del Grup d'Estudi per a la Innovació dels Processos de Selecció de Personal de la Generalitat en el qual, entre altres mesures, es proposa la reducció dels temaris de les oposicions, la celebració d'un sol examen que mesure els coneixements memorístics dels opositors i la incorporació d'una fase pràctica, eliminatòria i remunerada dels aspirants.

L'informe, que proposa fins a 50 mesures per a la reforma dels seus processos selectius, ha sigut elaborat per un equip dirigit pel catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat d'Alcalá de Henares, Miguel Sánchez Morón, que ha posat de manifest que dos de cada tres llocs de treball de l'administració valenciana no exigeixen titulació superior i que la meitat dels seus empleats té més de 54 anys, mentre que només el cinc per cent en té menys de 30.

L'estudi també indica que d'ací a 2030 es jubilaran 7.400 dels 19.000 empleats i empleades de la Generalitat, és a dir, aproximadament el 40% de la plantilla. A més, dels 6.500 funcionaris del grup A, durant aquest període de huit anys se'n retiraran 2.383.

Bravo ha defés que la Comunitat Valenciana "serà pionera a modernitzar els seus processos de selecció de personal i servirà d'exemple a altres administracions". Segons ha detallat la consellera, "amb la configuració actual dels processos de selecció, no anava a ser fàcil renovar les plantilles públiques", ja que, com revela l'informe, "les oposicions es dilaten massa en el temps, la qual cosa vulnera el principi d'igualtat d'oportunitats en l'accés a l'ocupació pública".

Tutor i retribució per als candidats

D'acord amb la proposta, la primera fase del sistema consisteix en una prova teòrica en la qual s'avaluen els coneixements i les capacitats analítiques dels candidats, habitualment a través d'un examen tipus test, però en el qual les preguntes se circumscriuran a les competències que requereix el lloc, per la qual cosa, si bé no porten aparellades un temari molt extens, "sí que exigeixen demostrar capacitats de reflexió, d'intel·ligència lògica i de resolució de problemes".

La superació d'aquesta primera etapa donarà accés a una fase d'acompliment pràctic dins de l'organització de l'administració, en la qual als candidats se'ls assignarà un tutor que els donarà suport, al mateix temps que avaluarà el seu acompliment en diferents departaments.

En acabar aquesta segona fase, que portarà aparellada una retribució per als candidats, es realitzarà un nou garbellat, de manera que accediran definitivament al cos funcionarial "els qui hagen demostrat millors capacitats per al desenvolupament de les labors pròpies del lloc que s'ha d'ocupar".

Els qui no superen la segona fase tindran prioritat en les borses d'ocupació vinculades al procés selectiu. Així mateix, la superació de la primera etapa se'ls podrà reconéixer com a mèrit en posteriors processos.

També et pot interessar