La bretxa de gènere en la cúpula de les empreses valencianes és major que al conjunt d'Espanya

Tenen menys presència en els òrgans de govern i la propietat al territori valencià que a la resta de l’estat

Imatge d'arxiu d'un grup de treball a una oficina
Imatge d'arxiu d'un grup de treball a una oficina / Shutterstock

La bretxa valenciana és més gran que la del conjunt d'Espanya, en concret pel que fa a la cúpula de les empreses. A la Comunitat Valenciana només el 23,7% dels càrrecs en òrgans de govern de les empreses estan ocupats per dones, enfront del 24,9% de la mitjana Espanyola, segons els resultats de l'informe diagnòstic de la situació de les dones en la propietat i el govern corporatiu de les empreses, elaborat pel Laboratori d'Anàlisi de Polítiques Públiques IvieLAB en col·laboració amb la Universitat de València (UV).

Però no és l’única dada de la situació de les dones respecte a la propietat i el govern corporatiu empresarial en què la nostra autonomia presenta una major bretxa de gènere. De fet, la situació empitjora quan es tracta de les presidències: només el 16,4% dels càrrecs de presidència dels òrgans de govern col·legiats estan ocupats per dones, enfront del 17,1% de la mitjana espanyola. 

També són pitjors les dades referides a la presència de les dones en la propietat de les empreses. En general, la presència femenina en el capital empresarial se situa lleugerament per davall de la mitjana nacional en els mateixos sectors. Així, mentre que a la Comunitat Valenciana, de cada cinc accionistes només una és dona, cosa que suposa un 20,6% del total, a Espanya el percentatge puja fins al 22,5%.

Un detall destacable és que, encara que hi ha menys dones accionistes, el seu pes accionarial és major. De mitjana, les dones accionistes valencianes solen ser propietàries del 53,9% del capital de les empreses que posseeixen, mentre que els homes accionistes, solen posseir el 70,1% de les empreses en què participen. En tots dos casos, la participació mitjana dels accionistes valencians és lleugerament superior a la mitjana nacional (50,4% i 67,5%, respectivament), cosa que denota una concentració de capital una mica major en el territori valencià, però no una menor bretxa salarial. 

Pel que fa als accionistes dominants —que concentren més del 50% del capital— només el 17,5% són dones, quasi igual que en els casos d’accionistes únics —posseeixen el 100% del capital— que en són el 17,6%. En ambdós casos són xifres que se situen lleugerament per davall del percentatge a Espanya. 

Aquesta aproximació a la presència de les dones en el sector empresarial revela l'existència d'una important bretxa de gènere en la propietat i en el govern corporatiu de les empreses valencianes, en particular, i espanyoles, en general.

També et pot interessar

stats