El Brexit deixa una valenciana retinguda en un centre d’estrangers del Regne Unit per la falta del permís de residència

La jove arribà al país sense el permís de residència per als ciutadans de la Unió Europea, que serà imprescindible a partir de juliol, i fou detinguda pels agents

Imatge d'arxiu de l'aeroport londinense de Gatwick, on va arribar la jove valenciana dilluns, en una imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu de l'aeroport londinense de Gatwick, on arribà la jove valenciana dilluns
06 de maig 2021 - 13:02

Els tràmits i el nou panorama burocràtic que obri el Brexit ha deixat una valenciana retinguda en un centre d’internament d’estrangers del comtat de Bedfordshire, al Regne Unit.

Aquesta valenciana va arribar a Londres aquest dilluns de vesprada, amb la intenció d’establir-se al país per a buscar treball, però va arribar sense el permís que es requereix per a residir al Regne Unit a partir del mes de juliol. La situació l’ha denunciada un amic de la jove, Oriol Arnedo, a través de Twitter i s’ha fet viral en unes poques hores i l’ha confirmada a À Punt fonts diplomàtiques del govern britànic. 

Segons informa el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol, l'EU Settlement Scheme, el permís de residència al país es pot sol·licitar fins al 30 de juny i requereix que el ciutadà de la Unió Europea interessat residisca al Regne Unit abans del 31 de desembre de 2020. Una circumstància que no es donava en el cas de la valenciana, de 25 anys, que ha arribat a l’aeroport londinenc de Gatwick aquest dilluns.

Oriol Arnedo assegura que la jove valenciana “no tenia acceptat” l'EU Settlement Status, és a dir, “el permís de residència indefinit per als ciutadans de la Unió Europea que hi haja residint al Regne Unit de forma contínua més de cinc anys”, com especifiquen des del departament d’Afers Exteriors d’Espanya

Els agents del control de fronteres i de la validació de l’accés dels estranjers al Regne Unit van informar la jove valenciana al mateix aeroport de Gatwick que “la seua entrada era il·legal i que la retindrien per a resoldre el seu cas”, com relata Oriol Arnedo en Twitter.  

Va ser a partir d’eixe moment quan la valenciana, de nom fictici María, va deixar d’estar en llibertat. La van traslladar “a una habitació amb set o huit passatgers en situació irregular”, els van retirar els mòbils i els van comunicar que els traslladarien a un altre centre per a detinguts fins que es resolguera la situació. 

A pesar que la jove va demanar tornar a Espanya pel seu compte “en el primer vol que eixira”, segons detalla el seu amic en Twitter, per a evitar acabar en un d’aquests centres d’internament d’estrangers, els agents no hi van accedir. Li van argumentar que, en cas que hagueren de deportar-la, el procés el gestionava el país britànic. 

Entrevista amb els responsables d'Estrangeria

Després d’estar un temps a l’habitació de l’aeroport on havien quedat retinguts, Oriol Arnedo conta que Maria va ser traslladada a un centre per a immigrants als afores de Bedford, una localitat que està a vora dues hores en cotxe de Londres. Allí estava previst que passara una entrevista amb els responsables d’Estrangeria per a determinar el seu futur, que implica decidir si pot continuar al país o si ha de ser deportada “en els pròxims dies”. 

L’amic de la jove afirma que Maria complia la resta de requisits per a accedir al país, com el passaport en vigor, una prova PCR negativa i, fins i tot, el National Insurance Number (NIN), que és l’equivalent al número de la Seguretat Social, i que és necessari per a accedir a un lloc de treball.

La jove ara retinguda ja havia estat a Londres treballant el 2019 i, segons l’amic que ha denunciat el cas, “té familiars vivint a Londres”. Uns requisits que no semblen suficients en el nou panorama laboral i burocràtic que dibuixa l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea. Fonts diplomàtiques han confirmat que el de la valenciana no és l'únic cas d'aquestes característiques al Regne Unit.

També et pot interessar

stats