Brussel·les presenta els detalls del passaport europeu de vacunació
La Comissió Europea fa un pas molt reclamat pels països que depenen més del turisme, com Espanya o Grècia
La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres la seua proposta legal per a crear un certificat digital que facilite els desplaçaments entre els països membres. Una iniciativa legislativa que encara té, en el millor dels casos, alguns mesos de tramitació per davant, i que respon sobretot a les demandes de països turístics com ara Espanya o Grècia. Una altres membres com França o Bèlgica tenen reserves i no consideren adequat vincular els drets fonamentals a la inoculació de la vacuna contra la Covid-19. Si tira avant el certificat, que encara ha de ser negociat amb el Consell i l'Eurocambra, la Comissió també demana que siga una mesura "temporal" que se suspenga en el moment en què l'Organització Mundial de la Salut declare el final de l'emergència sanitària internacional. Aquests són alguns detalls d'una proposta que encara té molt de recorregut abans de ficar-se en marxa.
Com es diu? El nom real i legal del conegut com a passaport europeu de vacunació o passaport Covid és certificat verd digital.
Serà gratuït o de pagament? La idea és que el certificat siga expedit de manera gratuïta, compte amb un codi QR o en paper amb informació mèdica bàsica del pacient sobre la seua situació respecte al coronavirus i que puga ser presentat a les autoritats en format físic o digital. Per això s'insta els estats membre a accelerar el treball tècnic necessari per a la seua utilització.
Qué es pretén amb ell? Brussel·les recalca que no ha de ser vist com un títol que òbriga automàticament les fronteres al seu titular, perquè suposaria una discriminació per als europeus que no han pogut o no volen vacunar-se, però sí que confia que permeta ja aquest estiu reactivar el turisme sense augmentar el risc de propagació del virus. La proposta defesa per l'executiu d'Ursula von der Leyen deixa en mans de cada estat membre decidir quines restriccions sanitàries està disposat a relaxar o retirar per als viatgers amb aquest "certificat digital verd", per exemple eximint-los de complir quarantenes en destinació o de l'obligació de presentar un test negatiu recent en els seus desplaçaments.
Per a qui és? A falta que es concreten alguns detalls, Espanya i Àustria han demanat que siga per a ciutadans comunitaris i també per als extracomunitaris. La Comissió, de fet, ja treballa amb l'Organització Mundial de la Salut per a garantir que els certificats emesos a la UE també puguen ser reconeguts en altres parts del món.
Quina informació inclou? La Comissió Europea explica que “un certificat verd digital és una prova digital que una persona ha sigut vacunada contra la Covid-19, així com quina és la vacuna que li han administat, s'ha recuperat de la Covid-19 o té un resultat negatiu en la prova”. Segons la proposta de la CE, només es tindran en compte les vacunes autoritzades per l'Agència Europea del Medicament, encara que els països de la UE podran decidir si accepten altres fàrmacs, com el rus Sputnik V o el xinés Sinopharm.
En quin idioma estarà? La Comissió Europea obri la porta en la seua proposta perquè el passaport estiga en anglés i en un altre idioma oficial de cada pais.
Per a què es projecta? La Unió Europea pretén habilitar aquest passaport per a facilitar els viatges entre els països membres a partir de l’estiu.
Quan començarà a funcionar? La Comissió calcula que es necessiten tres mesos per al desenvolupament tècnic, amb el qual, si rep el vistiplau dels països ràpidament, els passaports podrien estar disponibles al mes de juny.