Brussel·les censura els retards en les reformes educatives a Espanya
Entén la situació política i l'estancament de la despesa, però lamenta que la inversió en educació continue per sota de la mitjana europea.
La Comissió Europea alerta del retard en les reformes educatives a Espanya per la situació política i de l'estancament de la despesa pública. Apunta que la inversió en educació es va mantindre en el 4% en 2018, sis dècimes per sota de la mitjana a la UE.
Brussel·les lamenta que importants reformes educatives anunciades pel govern de Pedro Sánchez s'han retardat per "les incerteses polítiques" i que les eleccions generals del 28 d'abril li "han impedit" emprendre la reforma de l'actual llei educativa. Així mateix, apunta retards en la posada en marxa un nou model de beques d'estudi, l'accés universal de l'educació a la primera infància i reduir el nombre d'interins.
S'estanca la despesa pública
Així mateix, la Comissió Europea alerta de l'estancament de la despesa pública educativa a Espanya, que s'ha mantingut estable en el 4% del Producte Interior Brut, per davall del 4,6% de mitjana a la UE. No obstant això, Brussel·les reconeix que la despesa privada, que ascendeix al 19%, és una de les més elevades a la UE i entre els països de l'OCDE.
El 67,6% de tota la despesa pública en Educació es destina a pagar els salaris dels professors, mentre que el 13,4% es destina a escoles concertades.
Espanya es manté com el sisé país que menys despesa pública destina a educació. Només gasten menys Romania (2,8%), Bulgària (3,6%), Itàlia i Eslovàquia (3,8% en tots dos casos), Grècia (3,9%). En canvi, els que més gasten són Suècia (6,8%), Dinamarca (6,5%) i Bèlgica (6,3%).
Menys esforços per a reduir l'abandó escolar
La UE adverteix que els esforços per a baixar l'abandó escolar, que a Espanya és del 17,9%, s'han alentit. La taxa d'abandó mitjana és del 10,6% a la UE i l'objectiu és arribar al 15% en 2020.