Brussel·les creu que Líbia no és un port segur per al pesquer de Santa Pola
La Comissió Europea es desmarca d’una alternativa per als migrants en assegurar que no té competències.
La Comissió Europea ha dit aquest dijous que creu que Líbia no compleix les condicions per a ser un port segur de desembarcament per a immigrants rescatats en alta mar. Així ho ha indicat la portaveu comunitària d’Immigració, Natasha Bertaud. No obstant això, ha declarat que Brussel·les és “no competent” per a ajudar a cercar solucions alternatives per al pesquer de Santa Pola.
Encara que Bertaud ha reconegut que està en “contacte permanent” amb les autoritats espanyoles, ha remarcat que “és un assumpte que correspon a les autoritats nacionals” i que la Comissió Europea “no té competències per a coordinar”.
La portaveu comunitària d’Immigració ha assenyalat que les tasques de rescat i designació d’un port segur per al desembarcament de persones estan subjectes al dret internacional i interfereixen diferents factors a l’hora de determinar el punt de desembarcament, com ara el pavelló del vaixell, quines tasques du a terme, qui està a bord o qui és responsable de la nau.
Mentrestant, en el pesquer continuen esperant instruccions, però ara com ara encara no tenen assignat cap port. Davant d’aquesta situació, la tripulació ha començat a racionar queviures i gasoil. Aquesta situació ha generat una allau de reaccions en el ple de les Corts d’aquest dijous.
Puig mostra el seu “suport i solidaritat” cap al pesquer
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat el seu “suport i solidaritat” cap al pesquer de Santa Pola. Puig ha ressaltat “l’orgull” que sent el Consell “com a valencià” pel que ha fet el vaixell “complint amb les lleis del mar, però sobretot, amb la regla màxima humanitària” en rescatar a 12 migrants que anaven en una pastera en aigües de Líbia.
Bonig insta Puig a parlar amb Borrell per a informar les famílies
Per la seua banda, la presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha demanat a Puig que es pose en contacte amb el ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, perquè informe les famílies dels tripulants sobre la situació. “L’apel·le com a president”, ha dit Bonig, i ha afegit: “Si no ho fa, cridaré jo a Borrell per a veure si es digna a atendre les necessitats dels nostres compatriotes que en un acte de solidaritat estan arriscant la seua vida en aigües internacionals”.
Compromís demana la compareixença de Borrell i Calvo
Una compareixença del ministre Borrell i de la vicepresidenta, Carmen Calvo, que també ha exigit el portaveu i senador territorial de Compromís, Carles Mulet, “per l’absència del Govern espanyol” en la crisi que afecta la situació migratòria en el Mediterrani i que “ha afectat de ple” la tripulació de Nuestra Madre Loreto. Mulet ha criticat que el govern central “segueix sense donar una resposta eficaç” i li ha demanat que es coordine amb el valencià i la ciutat que València, que s’ha oferit a acollir els afectats, per a iniciar un rescat “urgent”.