Brussel·les demana ampliar la prohibició de fumar en terrasses, piscines, parcs i parades d'autobús

La Comissió Europea advoca per aplicar el veto també als productes per a vapejar, tant si tenen nicotina com si no

Imatge d'arxiu d'una persona fumant en una terrassa
Imatge d'arxiu d'una persona fumant en una terrassa / EFE

La Comissió Europea ha demanat este dimarts als governs europeus ampliar la prohibició de fumar a determinades zones a l'aire lliure on els no fumadors estiguen especialment exposats, com són les terrasses de bars i restaurants, parcs infantils i piscines o parades d'autobús. Al mateix temps, ha advocat per aplicar este veto també als productes emergents com el cigarret electrònic, continguen nicotina o no.

"En una Unió Europea de la Salut, tenim el deure de protegir la nostra ciutadania, en particular els xiquets i els joves, contra l'exposició al fum i a les emissions nocives", ha avisat la comissària de Salut, Stella Kyriakides, en un comunicat en el qual també ha remarcat el compromís comú d'aconseguir una "generació sense tabac" en l'horitzó del 2040.

La recomanació no és vinculant, perquè els estats membre tenen la competència exclusiva sobre les polítiques sanitàries, però Brussel·les els anima a traslladar este objectiu a les seues estratègies estatals "tenint en compte les seues circumstàncies i necessitats" particulars.

En la descripció dels llocs on els serveis comunitaris veuen necessàries "mesures de protecció eficaç contra l'exposició al fum" destaquen les zones recreatives a l'aire lliure, especialment si són àrees on els xiquets estan presents, com són els parcs públics infantils, parcs d'atraccions, piscines i zoològics. 

Així mateix, Brussel·les apunta com a llocs on actuar les àrees a l'aire lliure o semicobertes prop d'establiments, en referència a balcons, terrats, porxos o patis i també a "restaurants, bars, cafeteries i altres espais de locals similars". També remarquen les àrees semiobertes per al transport públic, com són parades d'autobús, tramvies, trens i aeroports. 

Segons dades de l'executiu comunitari, unes 700.000 persones moren cada any en països de la Unió Europea a causa de malalties vinculades al consum de tabac, incloses "desenes de milers" el consum dels quals és indirecte pel fum alié.

A la Comunitat Valenciana està en vigor la normativa estatal, segons la qual, fins ara són els establiments els que decideixen si es pot o no fumar en les terrasses.

També et pot interessar

stats