El Cabanyal-Canyamelar diu prou als apartaments turístics
El barri acull este dissabte una assemblea oberta al veïnat per a plantar cara a la proliferació de pisos turístics i l’impacte de l’especulació en el lloguer
El veïnat del Cabanyal-Canyamelar diu prou a la turistificació del barri. Només en el darrer any els allotjaments turístics al barri han augmentat un 42%, i proliferen les iniciatives veïnals per a parar un fenomen que disminueix l’oferta i multiplica els preus dels lloguers.
Són dades de l'Ajuntament de València, que la setmana passada va revelar que el nombre d’apartaments turístics ha crescut un 38,6% l'últim any en tota la ciutat, un increment que afecta també els barris perifèrics —com a Benicalap o Marxalenes, amb un increment del 106% i el 98%, respectivament— i l'àrea metropolitana.
El problema preocupa, i molt, al veïnat que tem no poder continuar vivint al seu barri. A banda de l’augment de l’oferta de pisos turístics, Santiago Fernández, portaveu del Sindicat d'Habitatge de València (SdH), denuncia “la proliferació de terrasses i de comerços vinculats al turisme que, junt amb els desnonaments, només busquen expulsar el veïnat del barri del Cabanyal”. Fenomen que també vinculen amb projectes que canviaran la fisonomia del districte com l’ampliació del port.
Per això, este dissabte al migdia, el Sindicat de Barri del Cabanyal —un dels cinc que formen part de l’SdH— de la mà de l’associació veïnal Cuidem el Cabanyal-Canyamelar, han convocat una assemblea oberta a la plaça del Doctor Llorenç de la Flor que pretén convertir-se en “el motor d’una plataforma que servisca per a buscar solucions” a un problema “que afecta el teixit i la convivència en el barri i que desplaça a la població local”.
El Sindicat de Barri del Cabanyal denuncia “l’augment del 29% en el preu del lloguer” i fa una crida a la mobilització este dissabte “contra el negoci” de “rendistes i fons d’inversió que contribueixen decisivament al desplaçament de la població”.
D’altra banda, Cuidem el Cabanyal-Canyamelar ja ha elaborat una campanya de mapatge d'habitatges turístics, una iniciativa que se suma a l’habilitació d’un punt d’informació per a donar suport i canalitzar les accions per a protegir el veïnat de les obres de nous apartaments turístics, informar sobre dubtes urbanístics i ordenances municipals, així com dels seus drets constitucionals.
Quant a la implicació de l’administració local, Fernández afirma que encara no han tingut cap conversa “ni amb el govern actual, ni amb l’anterior” i esperen convertir-se “en un agent polític decisiu” que puga marcar un full de ruta per al barri. Des de la plataforma es mostren crítics amb l’Ajuntament de València i adverteixen que “no es pot fer negoci a costa de la classe treballadora que viu als nostres barris”.
Per la seua banda, l’Ajuntament de València aprovava dimarts passat una moció en la qual es compromet a continuar amb els estudis i treballs per a regular l'ús dels apartaments turístics, així com a modificar el planejament urbanístic per tal de restringir esta activitat “amb seguretat jurídica i una normativa ben definida” i a seguir amb el pla d'inspeccions. És l’alternativa de l'equip de govern (PP-Vox) a una moció presentada per Compromís per a regular els pisos turístics i controlar el preu del lloguer a la ciutat.
En este sentit, l’alcaldessa María José Catalá ha declarat que no descarta “cap mesura” per a controlar els apartaments turístics i que “això implica revisar el PGOU" (Pla General d'Ordenació Urbana) actual. "Volem un creixement controlat i un turisme de qualitat", ha concretat.
Esta setmana, les entitats organitzadores de l’assemblea han llançat una campanya per a visibilitzar la proliferació d’apartaments turístics, molts són il·legals, asseguren. Pintades amb la inscripció “Alerta, vivenda turística!” han aparegut davant d’alguns portals del barri per a assenyalar “el nucli del problema”. Davant de les crítiques d’un sector del veïnat —“minoritari”, asseguren— a algunes pintades que haurien estat fetes en portals erronis, la plataforma defén que l’objectiu era posar l’accent en una problemàtica que tothom comparteix al barri i conscienciar la societat.