Les cabres salvatges mitiguen el canvi climàtic
Un estudi participat per la UMH conclou que la seua activitat contribueix a estabilitzar els ecosistemes de les muntanyes mediterrànies.
Les cabres salvatges són clau per a l’adaptació dels ecosistemes de les muntanyes mediterrànies al canvi climàtic, ja que atenuen els seus efectes. Així ho conclou un estudi publicat en la revista Ecosystems, que ha liderat l’Estació Biològica de Doñana CSIC i en què participen dos investigadors de l’àrea d’Ecologia de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx: José Antonio Sánchez Zapata i Roberto Pascual Rico, del Departament de Biologia Aplicada.
L’estudi compara la productivitat de la vegetació al llarg de 20 anys a Sierra de Espuña, a Múrcia, on hi ha grans poblacions d’arruí –una cabra nord-africana introduïda per la seua similitud amb l’autòctona– amb la d’altres muntanyes pròximes, on a penes es troben cabres salvatges o domèstiques.
Els resultats indiquen que els herbívors de la Sierra Espuña han atenuat les conseqüències del canvi climàtic, que provoca oscil·lacions estacionals molt fortes en la vegetació. L’equip d’investigadors conclou que la cadena alimentària entre plantes i herbívors contribueix a estabilitzar els processos biològics d’aquests ecosistemes. I d’aquesta manera, els herbívors silvestres com l’arruí i la cabra salvatge serien peces clau en les estratègies d’adaptació a l’efecte del canvi climàtic a les muntanyes mediterrànies.