Què cal tindre en compte abans i després de vacunar-se contra la Covid-19?

Arrepleguem recomanacions i consells de veus expertes sobre com actuar quan ens citen per a rebre la injecció immunitzadora

El vacunòdrom de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València ha inoculat la vacuna número 100.000 a una dona anomenada Carmen, aquest dilluns
El centre de vacunació de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València ha posat la vacuna número 100.000 a una dona de nom Carmen, aquest dilluns / Twitter: @GVADrPeset

La campanya d'immunització contra la Covid-19 està en una fase decisiva per a arribar a l'objectiu marcat pel govern espanyol d'haver vacunat el 70% de la població a l'agost. Amb quatre marques disponibles -Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen- el procés avança a bon ritme a la Comunitat Valenciana, on aquesta setmana continua la vacunació massiva del tram de 60 a 69 anys i comença la del grup de 51 a 59, segons la previsió de la Conselleria de Sanitat. Els quatre grans centres de vacunació instal·lats a Castelló, València, Alacant i Elx, així com la resta de centres de vacunació, funcionen a ple rendiment amb quasi 280.000 dosis previstes per a aquesta setmana per a poder arribar al més prompte possible a l'ansiada immunitat de grup, recuperar la normalitat prèvia a la pandèmia i el contacte estret amb el nostre entorn i deixar en el passat la mascareta, la distància de seguretat i la resta de mesures restrictives. 

En À Punt arrepleguem diverses recomanacions de veus expertes en epidemiologia i vacunació per tal d'agilitzar el procés i algunes pautes per a tindre en compte abans, durant i després de rebre la vacuna.

Abans de vacunar-se

  • Consultar sempre fonts oficials. Per Internet circula una gran quantitat d'informació errònia sobre les vacunes contra la Covid-19. Per això cal acudir sempre als organismes oficials, com ara el Ministeri de Sanitat, la Conselleria de Sanitat Universal o l'Organització Mundial de la Salut (OMS), on hi ha repositoris amb preguntes i respostes per a resoldre els dubtes més freqüents que planteja el procediment, com per exemple quina marca de vacuna toca a cada persona segons el grup d'edat o per a qui no està recomanada la inoculació. En cas de dubte, s'ha de consultar sempre amb el metge d'atenció primària. 
  • En cas de patir alguna al·lèrgia. En principi no suposa un impediment, explica a À Punt l'investigador Voro Peiró, de la Fundació d'Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), llevat que siga a un component mateix de la vacuna contra la Covid-19. És en aquest supòsit, molt poc freqüent, quan estaria contraindicat, però l'expert recorda que en tot cas al centre de vacunació sempre pregunten abans de posar la injecció si es tenen al·lèrgies i a què. El que s'està fent és ampliar a 30 els quinze minuts protocol de vigilància una vegada s'ha vacunat la persona. 
  • Si s'està en tractament farmacològic. Cal consultar amb el metge si pot afectar l'efectivitat de la vacuna, però la majoria dels medicaments són compatibles amb qualsevol vacunació, recalca Peiró, que posa d'exemple els anticoagulants. De fet, la vacunació dels malalts crònics és una de les prioritats en l'estratègia espanyola. 
  • Si s'ha passat la Covid-19. Es recomana deixar transcórrer de tres a sis mesos i punxar només una dosi de les dues pautades en la majoria de vacunes, perquè la població que ha contret el virus té nivells més elevats d'anticossos. Però, en cas de vacunar-se, tampoc no passaria res, assegura el també doctor en Medicina Preventiva i Salut Pública. El major problema, explica, seria que podria experimentar un quadre amb reacció adversa més fort que altres persones. En cas d'estar malalt en el moment de la vacunació o presentar algun símptoma de Covid-19 s'aconsella esperar a estar recuperat perquè, una vegada acaba la roda del grup etari que s'està immunitzant, les autoritats sanitàries estan tornant a citar la gent que ha quedat sense vacunar-se. 

Durant la vacunació

  • Sempre amb cita prèvia. La Conselleria de Sanitat Universal ha recordat que totes les persones que hagen de vacunar-se rebran un missatge SMS o una telefonada, en què els indicaran la data, l’hora i el lloc de vacunació. Si no l’han rebut, no han d’acudir als centres de vacunació. En aquest sentit, el departament d’Ana Barceló ha recomanat a la ciutadania que actualitzen aquests mitjans de contacte per a facilitar la citació. 
  • Anar descansat i amb bona hidratació. Experts en vacunació de l'Unicef recomanen dormir bé la nit anteriot i acudir a la cita amb un bon nivell d'hdratació per tal que l'organisme estiga el millor possible. 
  • Roba còmoda i punxada al braç que menys usem. És important vestir roba que permeta destapar-se la part superior del braç fàcilment per tal d'aglitzar el procés i que no oprimisca el cos. L'investigador Voro Peiró recomana que la injecció s'administre al braç no dominant, per si de cas dona un poc de reacció: "La tendència és a vacunar al braç esquerre, però és millor que les persones esquerranes es vacunen al braç dret". 
  • Protecció davant del virus. Cal seguir les mesures dels centres de vacunació (portar mascareta, mantindre la distància de seguretat, higiene de mans...) per tal de protegir-nos a nosaltres mateixos i a la resta. 
  • Registre de vacunació. Cal conservar el document en què s'indica quina vacuna contra el Covid-19 ens han administrat, en quina data i en quin lloc. El Ministeri de Sanitat té un registre nacional, Regvacu, que es nodreix de les administracions autonòmics, on es guarden les dades de cada persona.

Després de vacunar-se

  • Fer vida normal. Voro Peiró recalca que cap vacuna, tampoc la del coronavirus, no té en principi problemes especials que impedisquen continuar desenvolupant amb quotidianitat el ritme de vida o l'alimentació habitual. Pel que fa a la pràctica d'esport, assegura que no hi ha problema sempre que la persona es trobe bé després de la injecció, encara que no es recomana fer exercici intens en les hores posteriors perquè l'organisme esgotarà més ràpid els nivells de glucosa i hidrats. "No intentem córrer la marató el mateix dia", bromeja l'investigador. 
  • Possibles reaccions adverses. Tot i que el més habitual després de la vacuna és generar immunitat contra la Covid-19 sense experimentar cap símptoma advers, pot passar que es produïsquen efectes secundaris lleus o moderats que desapareixen per si sols en uns dies. Més del 90% de les persones vacunades tindrà entre cap i una reacció de quadre típic gripal, puntualitza Peiró, que es caracteritza per malestar general, mal de cap, un poc de febra. També és possible experimentar molèsties o una lleugera picor al braç, a la zona de la injecció. En cas de patir una reacció més greu, cal contactar amb els professionals sanitaris. 
  • Quan arriba la immunitat? La protecció contra la Covid-19 que garanteix la vacuna requereix un temps perquè siga efectiva. Es considerarà que una persona està completament immunitzada una vegada que hagen transcorregut dues setmanes de la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna; quinze dies des de la segona dosi de la vacuna de AstraZeneca; i dues setmanes des de l'única dosi de la vacuna Janssen.

També et pot interessar

stats