Per què cal vacunar també els menors?
Els experts celebren l'inici dels assajos clínics entre la població infantil, que han anunciat Moderna i Pfizer, per a frenar la circulació del virus.
L'anunci recent que Moderna començarà a reclutar menors des dels sis mesos als 12 anys per a un nou assaig clínic de la seua vacuna contra el coronavirus ha reobert el debat sobre la immunitat dels xiquets i les xiquetes. És necessari vacunar-los? Respon amb un sí rotund i sense matisos María Garcés Sánchez, investigadora adscrita a la fundació Fisabio i membre del comité assessor de vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP).
Garcés creu que el pas avant de Moderna és una notícia en la bona direcció per a frenar de manera decisiva la mobilitat del SARS-CoV-2. Segons explica, una vegada la població adulta estiga vacunada "els xiquets podrien convertir-se en un reservori del coronavirus".
"Cal vacunar la població infantil en algun moment per a evitar que el virus circule entre ells, amb l'objectiu de protegir així al conjunt de la ciutadania", explica.
Moderna ja ha tancat el reclutament de menors de 12 a 17 anys per al seu nou assaig, i inicia ara la captació de població infantil d'edat inferior, fins a un total de 6.750 candidats i candidates. Amb les proves, que seguiran la pauta actual de dues injeccions amb 28 dies de diferència, també es vol determinar la dosi exacta perquè els menors generen anticossos contra el virus, que serà segurament inferior a la que s'aplica en adults.
Adverteix la investigadora sobre les suspicàcies que puguen alçar aquests assajos clínics. Segons ens recorda, les proves només s'inicien entre la població infantil quan s'ha comprovat l'eficàcia i la seguretat dels preparats farmacològics entre adults.
Però i mentre arriba la vacuna? Estan els menuts desprotegits? No exactament, ja que segons Garcés, han demostrat una alta capacitat autoimmune. Segons explica s'ha comprovat que els menuts han desenvolupat "menys receptors ACE2 que els adults en els seus organismes, motiu pel qual tenen un risc inferior que el virus s'unisca a les seues cèl·lules i que es genere la replicació viral". "Aquesta sembla l'explicació més factible perquè els xiquets passen la malaltia més suaument i transmeten menys el virus en la pandèmia", ens explica.
Moderna no ha sigut la primera farmacèutica a preparar assajos clínics per a la població infantil, però sí la que està reclutant la gent més jove. Pfizer i BioNTech van anunciar al setembre l'inici d'assajos clínics de la seua vacuna en persones majors de 16 anys, una edat que finalment va baixar a 12 anys.
Les vacunes de les dues farmacèutiques comparteixen l'innovador sistema d'ARN missatger per a generar anticossos entre la població.