Càlid i molt sec: així acaba el maig d’enguany

Temperatures quasi un grau per damunt de la mitjana i un dèficit de precipitacions del 70% converteixen el quint mes de l'any en un dels que més humitat ha perdut el sòl

La platja de Llevant de Benidorm presentava una estampa típicament estival dimecres passat
La platja de Llevant de Benidorm presentava una estampa típicament estival dimecres passat / Morell (Efe)

El mes de maig que acabem de deixar arrere ha sigut càlid i molt sec, des del punt de vista meteorològic. La temperatura mitjana és quasi un grau superior a la dels últims anys i ha plogut un 70% menys que la mitjana registrada entre el 1991 i el 2020. Són algunes de les dades que ha fet públiques la delegació valenciana de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La falta de pluja és especialment significativa a la província de València. El quint mes de l’any ha sigut “extremadament sec”. L’Aemet xifra en un 91% el dèficit pluviomètric. L'absència de pluja pràcticament total ha fet que esta zona registre el segon mes de maig més sec des d’almenys l’any 1950. D’acord amb els registres d’Aemet, caldria remuntar-se fins al maig del 1983 per a trobar un maig més sec que el ha tingut enguany la província de València.

Més al sud, la falta de precipitacions també ha marcat el mes de maig a la província d’Alacant. La pluja també ha sigut un 90% inferior a la mitjana. Curiosament, i com apunten des de l’organisme meteorològic, en esta província s'han encadenat de manera consecutiva el mes de maig més humit des que hi ha registres, el de l’any passat, amb el quart més sec des d'almenys 1950, només per darrere del maig del 1983, 2012 i 2017.

A la província de Castelló s’han concentrat les precipitacions més significatives del quint mes de l’any, gràcies a les tempestes que es van registrar del 19 al 21 de maig. De fet, Sorita del Maestrat i Morella van recollir quasi 79 i 44 litres per metre quadrat, respectivament, els màxims acumulats en un dia al llarg del mes.

Amb estes dades i arrbats a la fi de maig, Aemet assegura que estem en l’inici de l’any hidrològic més sec des d’almenys el 1950 a la Comunitat Valenciana: “No hi ha precedents d'un començament d'any hidrològic [d'octubre a maig] tan sec com el d’enguany, el 2023-2024. De mitjana, en els últims huit mesos s'han acumulat 106,1 l/m² quan el normal seria 381,9, per tant el dèficit mitjà a la Comunitat Valenciana és del 72%”, indicaven des de la delegació de l’organisme meteorològic.

A més d'esta falta de pluja, gens beneficiosa, cal afegir que ha fet més calor del que és habitual des d'octubre. Per tant, estem davant del de l'any hidrològic més càlid des que hi ha registres. Esta situació, com adverteixen des d’Aemet, ha afavorit l’evapotranspiració i la pèrdua d’humitat del sòl i de la vegetació.

Les previsions a curt termini, almenys per a esta setmana, no semblen revertir la situació. El mercuri pujarà progressivament i no s’espera pluja a la zona que més dèficit presenta: “No s’esperen precipitacions significatives esta setmana”, expliquen des de l’Aemet. 

Campanya de Sanitat

De fet, en preparació per a este escenari, la Conselleria de Sanitat ha posat en marxa una campanya de sensibilització, que es mantindrà fins a finals de setembre, per a previndre els problemes de salut derivats de les altes temperatures i conscienciar de la importància de previndre els efectes de la calor extrema. 

També et pot interessar

stats