Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

La calor i la falta de pluja posa contra les cordes la producció de mel

Tota una concatenació de circumstàncies ha obligat a apujar els preus

Crisi en la producció de la mel / À Punt NTC

La Unió de Llauradors alerta que la producció de mel ha caigut entre un 70 i un 80% a la Comunitat Valenciana en l'últim any. Principalment, és a causa de les altes temperatures i la sequera, que fan que hi haja menys flors, però no és l'única raó: la calor fa que les abelles estiguen desorientades i moltes d’elles estan morint.

A l’abellar d’Orpesa (Plana Alta) que ha visitat À Punt, fa un any hi havia un milió d’abelles i, en condicions normals, actualment hi hauria d’haver unes 750.000, però en aquests moments no n'hi ha més de 250.000. 

L’apicultor Roberto Silvestre conta que porta tota la vida treballant amb les abelles i no recorda una campanya tan escassa com la d’enguany. Afirma que fa una dècada treien uns 25 o 30 quilos de mel cada any i ara, si tenen sort, a penes arriben als huit o nou quilos. 

La calor sufocant d'aquest estiu, la falta de pluja i les altes temperatures que encara es registren han provocat que el romer o la flor del taronger florisquen massa tard, explica Silvestre. La temperatura normal per a aquestes dates és de 26 graus, però, en canvi, estem a 33. Això fa que moltes plantes no tinguen saba ni nèctar que les abelles puguen aprofitar per a alimentar-se i produir la preuada mel.

A més, les altes temperatures afavoreixen que malalties com la varroa ataquen més els bucs, indica la presidenta de l’Associació d’Apicultors de Castelló, Tere Lázaro. Afirma que aquesta malaltia és un mal endèmic que arrosseguen des de fa temps, però que en anys de debilitat dels bucs, ataca molt més. 

A més, a l’apicultura també li afecten les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, com la pujada del preu dels carburants o la manca d'envasos de vidre, conta Paco Martín, del negoci Ca Finin d’Eslida (Plana Baixa). Martín diu que fa mig any que la fàbrica on compraven els pots per a posar-hi la mel ja no els fabrica. 

Aquesta concatenació de circumstàncies obliga els apicultors i apicultores a apujar el preu de la mel i provoca que cada any s’abandone més l’ofici, assenyala Martín. “La mateixa mel que l’any passat estava a sis o set euros el quilo, enguany està a deu o dotze”, lamenta. 

la Plana Alta la Plana Baixa

També et pot interessar