La calor toca sostre abans del descens tèrmic

El pic de la quarta onada de calor de l’estiu donarà pas a nits suaus i una temperatura més suportable

Un termòmetre de carrer registra 44 graus a València
Un termòmetre de carrer registra 44 graus a València / Eduardo Manzana (Europa Press)

La Comunitat Valenciana fa front aquest divendres al pic màxim d’aquesta onada de calor, la quarta de l’estiu, amb temperatures que tornaran a fregar els 40 graus en moltes poblacions, abans de baixar de manera significativa durant el cap de setmana. Si bé no seran gèlides, sí que seran més paregudes a les esperades per a aquesta època de l’any. Un respir per a moltes persones, després d’una setmana sufocant. 

L'actual onada de calor, que no és la més intensa però sí la més prolongada i extensa de l'estiu, deixarà aquest divendres un dels dies més càlids de l'estiu, segons la previsió de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha activat la preemergència nivell taronja per temperatures màximes que poden arribar als 40 graus a l'interior de València i Alacant i en el litoral sud de València. A més, ha activat la preemergència groga en el litoral d'Alacant i nord de València, i a l'interior el seu de Castelló. En aquesta part del territori preveu que les temperatures puguen arribar als 38 graus, en el cas del litoral nord de València, o els 36-37° en el cas de les províncies d'Alacant i Castelló.

Les capitals de província ja han registrat temperatures màximes anòmales en els últims dies, per damunt de 35 graus. L'Aemet ha explicat que, encara aquesta onada no ha sigut tan greu en intensitat com l’anterior, amb un rècord de temperatura a València de 46,8 graus, aquesta s’ha fet definitivament més pesada per la prolongació en el temps, amb nits i dies de molta calor sostinguda, amb les mínimes per damunt de 24 graus.

Per això, el canvi esperat per al cap de setmana suposa un lleuger alleujament en moltes comarques, que passaran d’un infern asfixiant a nits suaus d’estiu en què es podrà descansar millor i dies de temperatures altes, però raonables, on es podrà anar a la platja o a la piscina. 

Precipitacions i vent, els protagonistes

En alguns municipis estan especialment pendents d’aquest canvi de temperatura, que els agafa enmig de les festes grans. És el cas de Morella (Ports), on aquest divendres comença l'Anunci del 55é Sexenni, amb màximes de 33 graus, que canviaran durant el cap de setmana. De fet, la temperatura mínima que han registrat aquest dijous (22 graus), serà la màxima prevista per a diumenge, amb mínimes d’11 graus. Un descens prou significatiu amb el qual el veïnat i els visitants podran respirar més tranquils i fins i tot canviar la mànega curta per una bona jaqueta. 

Els morellans esperen algunes precipitacions al llarg de dissabte, que podrien deslluir el Pregó de les festes al migdia, encara que no afectaria, en principi, la tradicional desfilada de carrosses amb la gran batalla de confeti. L'autèntic protagonista del cap de setmana arriba diumenge amb el vent, que bufarà de mestral durant tot el dia i augmentarà la sensació de baixada tèrmica, a més que el confeti s'envole cap a altres municipis. 

Ontinyent (Vall d’Albaida), és un altre dels municipis amb els ulls posats al cel. Els termòmetres, que aquest divendres pugen als insuportables 41 graus, baixen diumenge a 32 de màxima, acompanyats de precipitacions, que s’espera que arriben al final de la jornada de dissabte. Aquest descens tèrmic i les pluges podrien influir en els principals actes de Moros i Cristians d’aquest cap de setmana, com el Ball de Contrabandistes, la Solemne Processó o l’Eixida del Crist des de la parròquia de Sant Carles.

També et pot interessar

stats