Cambra València calcula que la recuperació de 5.228 xicotets comerços requerirà 1.789 milions d'euros
L'informe de danys preveu pèrdues en vendes de fins a 440 milions només pel cessament de l'activitat
Cambra València calcula que el cost de reparació i reactivació de l'activitat comercial al detall després de la DANA és de 1.789 milions d'euros. Dels 8.106 comerços que hi ha a les àrees afectades, el 64,5% podrien haver patit danys directes, en diferents mesures. Als municipis afectats viuen 1.020.000 persones i hi treballen més de 400.000 afiliats i afiliades a la Seguretat Social.
Són les dades de l'informe provisional realitzat per l'organisme sobre una avaluació dels danys a l'activitat comercial a la menuda als municipis afectats per la DANA i que no inclou les explotacions agropecuàries. Dels 8.106 xicotets comerços amb establiment físic als municipis afectats, s'estima 5.228 (el 64%) comerços podrien haver patit danys directes. D'estos, el 67,6% presenta danys greus, el 16,1% danys moderats i el 6,3% danys lleus.
El cost estimat per a la reparació d'estos locals és de 666 milions d'euros, el 21,8% dels quals són danys estructurals (145,3 milions); el 59,3% per a neteja i reparació d'interiors i exteriors (394,89 milions); el 18,9% per a reposició d'inventari (125,59 milions), i el 86,7% de la despesa es destinaria a locals greument danyats.
Pèrdues en vendes de 350 a 440 milions
Així, la interrupció de l'activitat comercial podria implicar pèrdues en vendes d'entre 350 i 440 milions d'euros i una pèrdua econòmica per a les empreses d'almenys 50 milions d'euros.
Pel que fa als mercats municipals, deu presenten danys, i s'estimen els costos de reparació i els entorns urbans en 30,5 milions d'euros. Els danys als mercats ambulants en municipis greument afectats se situen entre 10 i 12 milions d'euros, i als centres comercials, en aproximadament 70 milions.
A les zones afectades també hi ha 21.126 locals de serveis: bars i restaurants, perruqueries, acadèmies, clíniques i tallers. D'estos, el 42% podria haver patit greus danys i s'estima que la reparació d'estos locals podria suposar una inversió de 1.012 milions d'euros.
L’informe fa una estimació provisional de l'impacte total sobre l'activitat comercial i de serveis dels municipis afectats valorant diferents conceptes.
Així, quant a la despesa necessària per a la reparació de danys i reconstitució d'inventaris i altres actius tant en comerços com en altres serveis, s'estima una quantia 1.689,18 milions, i la despesa necessària per a la reparació de danys en infraestructures i subsectors s'estima en 100,52 milions.
Això suma un total de 1.789,7 milions i les pèrdues econòmiques de les activitats per inactivitat s'estimen en 53,37 milions.
Informe fet sobre les dades del Cecopi i els decrets
Per a l'informe s'han considerat les dades recollides pel Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi) de la Generalitat Valenciana del dilluns 4 de novembre i incorporades al Decret 163/2024, de 4 de novembre, del Consell i al Reial decret llei 6/2024, del 5 de novembre.
Segons estos, hi ha 74 municipis i huit pedanies sud de la ciutat de València afectats, que sumen un total de 82 àrees locals. D'esta manera, l'informe no només recull les destrosses a les tres pedanies de València més afectades (la Torre-Faitanar, Castellar-Oliveral i Forn d'Alcedo), sinó també altres danys més moderats al Palmar i més lleus al Perellonet, el Saler, la Punta i Pinedo.
La intensitat de l'impacte varia entre municipis i fins i tot dins de zones d'un mateix municipi, i es classifica en tres categories: baix, moderat i alt. Per a la classificació dels municipis i la zona, segons el nivell d'afectació, s'han encreuat més de 90 variables de diferent índole.
Segons esta avaluació, 19 municipis i tres pedanies (348.018 habitants) presenten un nivell greu o alt d'afectació. Per altra banda, 18 municipis i una pedania (248.668 habitants) tenen un nivell moderat (mitjà) d'afectació. Finalment, 37 municipis i 4 pedanies (423.366 habitants) mostren una baixa afectació.
La població empadronada en estos municipis i pedanies és d'1.020.053 persones. En relació amb els treballadors (persones afiliades), 429.481 persones resideixen en el conjunt de municipis afectats i 404.108 persones hi fan la seua activitat.
Municipis i pedanies segons el nivell d'afectació
Municipis i pedanies amb nivell alta d'afectació: Albal, l’Alcúdia, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Benetússer, Beniparrell, Catarroja, Xiva, Guadassuar, Llocnou de la Corona, Massanassa, Paiporta, Picanya, Quart de Poblet, Riba-roja de Túria, Sedaví, Utiel, Xirivella, Castellar-l'Oliveral (València), Forn d’Alcedo (València) i la Torre (València).
Municipis i pedanies amb nivell moderat d'afectació: Alaquàs, Alfarb, Alginet, Alzira, Bunyol, Carlet, Catadau, Xest, Corbera, Godelleta, Llombai, Loriguilla, Pedralba, Sot de Xera, Torrent, Vilamarxant, Polinyà del Xúquer, Riola i el Palmar (València).
Municipis i pedanies amb nivell baix d'afectació: Albalat de la Ribera, Alboraig, Alcàsser, Benicull de Xúquer, Benifaió, Bugarra, Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Xera, Cullera, Dosaigües, Fortaleny, Fuenterrobles, Xestalgar, Macastre, Manises, Montroi, Montserrat, Picassent, Real, Requena, Setaigües, Silla, Sinarques, Sollana, Sueca, Torís, Iàtova, Almussafes, Bétera, Calles, Favara, Llaurí, Llíria, Mislata, Paterna, Tavernes de la Valldigna, i a València: el Perellonet, el Saler , la Punta i Pinedo.
A més, s'estima que 66.088 empreses estan potencialment afectades, segons dades del Directori Central d'Empreses (DIRCE) del 2023: el 31,6% (20.886 empreses) estan en àrees amb alta afectació; el 21,8% (14.370 empreses) en àrees d'afectació moderada i el 46,6% en àrees d'afectació lleu.