Els campaners del Micalet fan el tradicional repret de les campanes
Aquesta tradició medieval té lloc cada 10 d'agost i està relacionada amb el manteniment de les campanes.
Els campaners de la catedral de València, seguint amb la tradició, han realitzat el repret de les campanes del Micalet. Una tasca que consisteix a ajustar els caragols dels jous de fusta de les campanes per a fixar-les.
Aquesta tradició medieval té lloc cada 10 d'agost, considerat el dia més calorós de l'any i que coincideix amb la festivitat de Sant Llorenç, qui va ser cremat en una graella. A causa de les altes temperatures d'aquesta època de l'any, els ferros que fixen les campanes estan "dilatats al màxim" i els campaners aprofiten per a "ajustar-los un poc més", segons ha explicat Francesc Llop, president dels Campaners de la Catedral de València.
Després del repret, s'ha voltejat a mà la Maria, la campana major del Micalet, per a anunciar que aquesta tasca s'ha realitzat amb èxit. Així, encara que una empresa especialitzada està encarregada del manteniment anual de les campanes, els campaners reivindiquen aquest acte que "té un valor simbòlic", ja que es toquen les campanes sense anunciar cap acte litúrgic, només el seu manteniment.
La Comunitat Valenciana hi ha vora 8.000 campanes
A la Comunitat Valenciana hi ha uns 2.500 campanars i vora 8.000 campanes. Les campanes van ser el primer mitjà de comunicació occidental contemporani, una tradició que no només té a veure amb la religió, ja que servia per a la pregària, però també alertava de guerres, invasions, pestes, incendis i terratrémols.
Una tradició que els campaners d'Albaida volen convertir en patrimoni immaterial de la humanitat. Per això han iniciat un ambiciós projecte perquè el toc manual de campanes, que es fa a Europa, Amèrica i Àsia, s'unisca i siga reconegut per la Unesco.