La campanya de doble vacunació contra la covid i la grip començarà el 16 d'octubre
Especialistes remarquen la importància d'administrar dosis amb la reformulació adaptada a les noves variants
La nova campanya de vacunació contra la grip i la covid-19, els dos virus respiratoris per excel·lència de l'hivern, ja té data a la Comunitat Valenciana: començarà la setmana del 16 al 23 d'octubre, d'ací a poc més d'un mes. Ho ha anunciat aquest divendres el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, després de participar en el consell de govern del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló.
Com en l'exercici passat, la immunització de la temporada 2023/2024 també serà doble, amb una injecció per a cada patogen. I, seguint els criteris epidemiològics habituals, els centres de salut començaran a cridar la població més vulnerable: gent major, pacients amb malalties o el sistema immunitari afeblit i altres col·lectius de risc.
Amb la data ja marcada en el calendari, quedarà per concretar i perfilar amb el Ministeri de Sanitat els detalls més tècnics i específics sobre com serà la nova campanya. L'assumpte s'abordarà dimarts que ve, 12 de setembre, en el Consell Interterritorial de Salut, l'organisme que reuneix periòdicament els responsables autonòmics de salut de les diferents comunitats amb representants del Ministeri amb l'objectiu d'unificar criteris i establir el full de ruta per a lluitar contra un virus en constant evolució.
Veus expertes consultades per À Punt NTC coincideixen a assenyalar la importància que la pròxima vacunació es duga a terme ja amb dosis de les noves formulacions dels sèrums contra la covid-19, més actualitzades a la realitat actual del virus i, per tant, més protectores, perquè incorporen les mutacions de les variants en circulació ara mateix, moltes derivades de l'òmicron.
Precisament, l'Agència Europea de Medicaments va donar llum verda a la vacuna adaptada del consorci Pfizer/BioNTech, que han fabricat una versió millorada de l'original Comirnaty —una de les tres originals amb què es va vacunar tota la població durant la pandèmia— dirigida específicament contra la subvariant òmicron XBB.1.5. El catedràtic en Genètica de la Universitat de València i investigador de Fisabio, Fernando Gómez Candelas, ha explicat que encara passarà un temps fins que les dosis noves estiguen disponibles als centres de salut.
Vigilar el virus en vista del repunt de contagis
Després de molts mesos en què pràcticament no hem pensat en el coronavirus, els balanços periòdics que encara elaboren els centres d'investigació i les autoritats sanitàries han tornat a fer saltar les alertes per la tònica ascendent que dibuixen. L'estiu ha acabat amb un repunt de contagis, que s'han arribat a septuplicar: a la Comunitat Valenciana hem passat d'una incidència acumulada de 33 casos per cada 100.000 habitants a principis de juliol a 210 en l'actualització més recent. I a les farmàcies la venda de tests d'antígens s'ha multiplicat per deu en les darreres setmanes. Des de la Conselleria de Sanitat assenyalen que ara per ara la situació epidemiològica està més estabilitzada, però especialistes recorden que pot haver-hi un nou repunt de cara a l'inici del curs escolar i que cal augmentar les mesures de protecció.
A més, preocupen els nous subllinatges descendents d'òmicron, alguns amb més d'una trentena de mutacions sobre l'espícula, com és el cas del que s'ha batejat com Pirola (BA.2.86). És una de les set variants que l'Organització Mundial de la Salut té ara mateix "sota vigilància", i s'ha detectat ja a Espanya. La principal inquietud de la comunitat científica és que no hi ha informació suficient encara per a avaluar l'impacte que poden tindre en la salut pública, encara que els primers assajos en laboratori suggereixen que no seran més greus que les versions ja conegudes del SARS-CoV-2. "Les dades que tenim de les noves subvariants d'òmicron apunten que no semblen massa perilloses, però fins que no ho contrastem amb les infeccions reals, què és el que passa, tampoc tenim una certesa. Del laboratori estricte a la realitat dels pacients infectats hi ha una diferència", sosté Candelas en declaracions a À Punt NTC.
No hi ha motiu per a la preocupació, coincideixen les veus expertes, però criden en tot cas a no relaxar-se i continuar vigilant de ben a prop el virus. En aquest sentit, especialistes en virologia alerten que les proves de seqüenciació han perdut empenta en els últims mesos. "Durant la pandèmia hem estat fent una vigilància molt activa seqüenciant el virus, i ara hem baixat el ritme. Seqüenciem menys del que deuríem", ha advertit Mirella Coscollá, investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) del CSIC i la Universitat de València. L'experta considera que hi ha escassesa de dades disponibles en els bancs d'investigació per a tindre una "bona vigilància epidemiològica del virus". Una tasca que, ha remarcat, s'ha demostrat vital durant tota la pandèmia per tal de comprendre l'evolució del coronavirus i l'aparició de mutacions o potencials variants preocupants.