El càncer de pròstata suposa el 19% dels casos de tumors nous entre els homes valencians

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Pròstata, aquest 11 de juny, s’han donat a conéixer aquestes dades

La supervivència per càncer de pròstata se situa en el 89,6%
La supervivència per càncer de pròstata se situa en el 89,6% / GVA

El càncer de pròstata és el més diagnosticat en homes a la Comunitat Valenciana, seguit del càncer de pulmó, el càncer colorectal i el de bufeta urinària, segons les últimes dades consolidades de l’any 2021 de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Les dades mostren que es van diagnosticar 2.838 casos nous de càncer de pròstata sobre un total de 14.959 casos de càncer en homes, un 19% del total.

Les dades amb què treballa el servei d'estudis epidemiològics i vigilància de malalties no transmissibles s'obtenen a partir de la informació del sistema d'informació sobre càncer i el registre de mortalitat de la Comunitat Valenciana i es donen a conéixer amb motiu de la commemoració del Dia Mundial del Càncer de Pròstata, cada 11 de juny.

El mètode diagnòstic de detecció precoç clàssic d'aquesta mena de càncer és la determinació de l’antigen prostàtic específic (PSA) sanguini, que a vegades dona falsos positius, a més de detectar tumors clínicament no significatius, que no suposen una amenaça per a la vida del pacient, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Per a superar aquestes limitacions, "recentment s'ha incorporat, com a complement al PSA, la ressonància prostàtica multiparamètrica, a la qual s'afig la denominada biòpsia de fusió, la qual cosa permet una millor detecció i disminueix la taxa de diagnòstic de càncers no significatius", ha assenyalat el cap de servei d'Urologia de l'Hospital Clínic, José M. Martínez Jabaloyas.

L'edat mitjana al diagnòstic és de 71,6 anys i la incidència augmenta a partir dels 55 anys. En aquest sentit, el doctor adverteix que "és altament recomanable la detecció precoç i individual en funció dels antecedents personals i simptomatologia".

"No hi ha recomanació clara que s'hagen de fer programes de cribratge poblacional, sinó que s'ha d'individualitzar cada cas i informar els pacients de riscos i beneficis", ha indicat.

Així, la detecció precoç a través d’una sol·licitud a l’Atenció Primària, es recomana a partir dels 40 anys en portadors de BRCA, el gen del càncer de pit; a partir dels 45 per a homes amb història familiar de càncer de pròstata i afrodescendents", ha apuntat.  Per a la resta de la població, ha afegit, la detecció es recomana "a partir dels 50 anys".

El cap de servei d'Urologia ha ressaltat que els tumors clínicament no significatius "no necessiten un tractament curatiu de manera immediata, sinó que es pot establir un protocol denominat de 'vigilància activa', de manera que s'estableix un pla de seguiment del pacient”.

Entre les noves formes de tractament amb finalitats curatives per al tumor localitzat destaca la cirurgia laparoscòpica clàssica i, més recentment, l'assistida per robot. L'especialista ha destacat que el tractament amb radioteràpia "també ofereix bons resultats per a aquells pacients que no desitgen cirurgia" i "igualment és útil per al tractament després de cirurgia i en aquells casos de tumors localment avançats".

La supervivència se situa en el 89,6%, percentatge que augmenta si es té en compte l'extensió d'aquesta mena de càncer, fins al 98% en tumors locals.

Amb tot, el càncer de pròstata va ser el responsable en 2021 de 653 morts a la Comunitat Valenciana d'un total de 7.161 morts per càncer en homes, la qual cosa suposa el 9% de les morts totals per càncer, per darrere dels càncers de pulmó (27%) i colorectal (14%).

També et pot interessar

stats