El canvi climàtic afig 41 dies de "calor perillosa" el 2024

Segons un estudi anual, el passat 22 de juliol va ser el dia més calorós registrat a la Terra, amb la quantitat més gran de població exposada a temperatures altes en la història

El 22 de juliol del 2024 es van registrar les temperatures més altes de la història
El 22 de juliol del 2024 es van registrar les temperatures més altes de la història / Shutterstock

Els registres del 2024 deixen una mitjana de 41 dies de "calor perillosa" a conseqüència del canvi climàtic. Són les conclusions del primer informe anual publicat per World Weather Attribution (WWA) i Climate Central, els quals destaquen el perjuí d'este tipus de jornades en la salut humana i dels ecosistemes. L'estudi, que repassa els efectes climàtics extrems durant els últims dotze mesos, adverteix que "tots els països" han de preparar-se per a l'augment d'estos riscos a fi de minimitzar les morts i els danys el 2025 i en anys posteriors.

Segons el document, l'any que ara acaba va agregar 41 dies "extra" de "calor perillosa", una xifra resultant de l'examen de les temperatures més càlides entre 1991 i 2020 en diferents zones del planeta per a fixar un llindar local i comparar-lo després amb les dades obtingudes enguany. Així, els estats insulars més menuts són els que s'enfronten a un risc major en l'actualitat, però moltes altres regions com la Mediterrània pateixen ja els símptomes de la radicalització climàtica.

A més, l'anàlisi assenyala el 21 de juliol com "el dia més calorós (de mitjana) registrat a la Terra, abans que el 22 de juliol batera posteriorment eixe rècord" amb la major quantitat de persones mai registrada exposades a temperatures excessivament altes: 5.300 milions.

El canvi climàtic, lligat a la cruesa de la DANA de València

El document també analitza com va afectar el clima extrem al planeta a través de diferents tipus de desastres: onades de calor (79 episodis a tot el món), inundacions (54), tempestes (48), incendis forestals (19), sequeres (11) i onades de fred (8) amb la intervenció en alguns dels casos del fenomen d'El Niño.

WWA assenyala el canvi climàtic com a causa de la virulència dels últims esdeveniments meteorològics i destaca l'episodi de la DANA de València. La plataforma d'investigadors argumenta que la pujada de les temperatures arran de les emissions de combustibles fòssils provoca esta radicalització i, a més, explica que la costa mediterrània espanyola és especialment vulnerable a este tipus de riuades.

També et pot interessar

stats