Directes
Ara en la televisió
SOM COOP

El canvi climàtic podria modificar els sectors empresarials de la Comunitat Valenciana

El turisme es veu beneficiat per l’allargament de la temporada alta, mentre que el camp pateix els fenòmens climàtics adversos

Granís conseqüència d'una forta pedregada / À Punt NTC

La sequera per la calor extrema i les inundacions per pluges torrencials són les conseqüències més evidents del canvi climàtic a Europa i a la Comunitat Valenciana. I plantegen diversos reptes. La cara de la moneda de la pujada de les temperatures és l'increment del turisme perquè com s’allarguen la primavera i la tardor la temporada baixa cada vegada és menys baixa, indica el president d’Hosbec, Fede Fuster. Però la creu són els fenòmens climàtics adversos que creen un impacte en econòmic que podria arribar a afectar el 70% de l'economia espanyola, i el sector agrari seria un dels més afectats. Carles Peris, secretari general de La Unió Llauradora i Ramadera afirma que la producció està baixant, fet que provoca un increment del preu per als consumidors i consumidores. 

Això fa que l'agricultura del futur implique invertir en investigació per a frenar els efectes que el canvi climàtic podria tindre i mitigar els que ja estan ací. Perquè, si no ho fem, ens podem enfrontar a un gran canvi en el model empresarial i econòmic del nostre territori.

En aquest sentit, el director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, Iván Cabrera, afirma que l'urbanisme i l'arquitectura poden determinar els nivells de consum de gasos que provoquen l'efecte hivernacle que es fa a les ciutats. Per això és important començar a utilitzar materials que siguen més sostenibles, que produïsquen menys diòxid de carboni o que arriben a atrapar-ne.

Però, per als habitatges que ja estan construïts, adequar-se a les noves condicions climàtiques i ser menys contaminants comporta certes despeses. Un exemple és la col·locació de protecció solar per a reduir la irradiació de les finestres que contribuirà a reduir la despesa en aire condicionat i, per tant, la producció de diòxid de carboni. 

L’arquitectura més sostenible és un repte per a ciutats i particulars, però també per al sector hoteler, que ha d'invertir en tecnologia i renovació de totes les maquinàries que cada dia són més eficients, explica Fuster. 

Però encara que aconseguim reduir les emissions, l'ONU estima que la temperatura del planeta pujarà entre dos graus i mig i tres al llarg d'aquest segle. Per tant, l’escalfament global continuarà plantejant nous reptes. 

Canvi climàtic

També et pot interessar