El canvi climàtic reduirà el rendiment dels cultius i encarirà les matèries primeres
Són les conclusions de l'informe Nexus WEFE, en què ha participat la UPV, que analitza les connexions entre el canvi climàtic i el seu impacte en l'aigua, l'energia, l'alimentació i els ecosistemes
L'informe Nexus WEFE (de l'anglés Water-Energy-Food-Ecosystems), adverteix que l'escassetat hídrica que està causant el canvi climàtic reduirà el rendiment dels cultius, encarirà les matèries primeres i provocarà la pèrdua d'hàbitat, afectant de manera especial espècies vulnerables. Este informe està codirigit per la investigadora Marta Rivera del centre Ingenio, un institut d'investigació mixt del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques) i la UPV (Universitat Politècnica de València).
Este informe analitza, entre altres aspectes, les interconnexions entre el canvi climàtic i el seu impacte en l'aigua, l'energia, l'alimentació i els ecosistemes, quatre elements intrínsecament units en la conca mediterrània, ha comunicat la UPV. L'informe, fet per MedECC (Mediterranean Experts on Climate and Environmental Change) i en el qual participa Rivera com a copresidenta, s'ha presentat en la 29a Conferència sobre el Canvi Climàtic de l'ONU (COP29).
La COP29 va acabar el dia 22 a Bakú, l'Azerbaidjan, amb l'acord de finançar amb 300.000 milions de dòlars anuals fins al 2035 la transició energètica i l'adaptació climàtica de les nacions en desenvolupament.
La necessitat d'acabar amb polítiques aïllades
Rivera incideix que el més important de l'informe és “que és un intent d'educar els polítics en la complexitat” i afegeix que “normalment, les polítiques es desenvolupen en departaments aïllats; d'una banda, agricultura; d'una altra, medi ambient; i d'altra banda, benestar”.
Segons la investigadora, “este informe, a part d'evidenciar les tendències en estos quatre components (aigua, energia, alimentació i ecosistemes), demostra que els impactes d'un dels components influeixen en la resta. Per tant, el desenvolupament de polítiques requereix una visió complexa, de presa de decisions integrades que arrepleguen diferents departaments, de manera que es tinguen en compte les sinergies entre els quatre components del Nexus i se’n reduïsquen les conseqüències. Ja no es poden evitar, però sí reduir”, explica.
Rivera apunta que, per exemple, existeixen diferents estratègies per a abordar la sequera, i cadascuna genera diferents impactes en els components del WEFE (Aigua-Energia-Alimentació-Ecosistemes). “L'estratègia d'utilització d'aigües subterrànies com a font alternativa pot implicar la salinització d'estes aigües, amb la qual cosa, a mitjà termini, seria inservible per a la irrigació i, al seu torn, reduiria la disponibilitat d'aigua per a consum i per als ecosistemes”, afirma.
Assemblees ciutadanes climàtiques més ambicioses
Un altre element que també planteja l'informe és que les assemblees ciutadanes climàtiques, actualment, són més ambicioses quant a objectius i estratègies plantejades que les desenvolupades per les legislacions nacionals, i estableix que la participació ciutadana és un pilar central en la presa de decisions per a afrontar el canvi climàtic.