Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

Canvi d'hora: com podem conciliar el son i adaptar-nos-hi millor?

Esta matinada de dissabte a diumenge, les 03:00 passaran a ser les 02:00 hores

Una xicoteta modificació que, paradoxalment, pot comportar grans efectes per a la salut / À Punt NTC

Arriba la tardor i es repeteix un dels rituals més característics de l'any: el canvi d'hora. La pròxima matinada de dissabte a diumenge, les 03:00 passaran a ser les 02:00, el que significa que dormirem una hora més. Una xicoteta modificació que, paradoxalment, pot comportar grans efectes per a la salut, segons apunten les veus expertes.

El coordinador del comité del son de l'Associació Espanyola de Pediatria, Gonzalo Pin, explica a À Punt Notícies que els humans ens acoblem lentament als canvis de llum al llarg de les estacions, però dos vegades a l'any exigim als nostres rellotges interns una adaptació ràpida. "Obliguem el nostre organisme a canviar de manera brusca i això ens costa de mitjana entre set i deu dies, en algunes persones inclús un mes", comenta.

Consells dels experts per a agafar millor el son

Però hi ha dos grups que acusen especialment este canvi d'horari: són la tercera edat i la infància i l'adolescència. De fet, el 70% dels adolescents dormen menys de les nou hores cada dia recomanables. "Ells estan com si tingueren un jet-lag social o escolar continu, el que dificulta la seua conducta i el seu rendiment escolar", apunta Pin.

Les pantalles a l'hora de dormir tenen part de culpa perquè generen massa estímuls per segon, llum directa sobre els ulls i massa distraccions. "Molts joves inclús abusen de substàncies estimulants per a l'endemà rendir bé i psicofàrmacs per a poder dormir millor, tot i que realment no és així", diu Jesús Escribá, metge i director de l’Institut de Medicina del Son (Ivann).

Sabent tot açò, de quina forma es pot portar millor el canvi d'hora? Pin recomana exposar-nos el major temps possible a la llum natural, cuidar la temperatura ambient de l'habitació, la llum i retirar del nostre abast la tecnologia; intentar que els nostres horaris d'alimentació siguen regulars i no molt tard, i tractar de fer activitat física durant el dia o, almenys, caminar si no tenim temps.

Quin horari és millor: el d'hivern o el d'estiu?

Pel que fa a quin horari és millor, si el d'hivern, al qual entrarem ara, o el d'estiu, l'expert Gonzalo Pin respon que "hauríem de quedar-nos amb l'horari que més ens acoste al nostre contacte amb la naturalesa, que seria l'horari d'hivern. És cert que som un país amb molt de turisme i que l'horari d'estiu ens dona, teòricament, més hores de llum, però a llarg termini ens produeix més problemes amb el son i no és tan bo per a l'economia".

El 2018 es va considerar, però amb la pandèmia es va quedar tot paralitzat i el 2026 es tornarà a posar damunt de la taula el debat de si es manté un mateix horari durant tot l'any. La Comissió Europea té tota la informació i tots els informes científics, però des de la comunitat científica ho tenen clar: si volem afavorir la nostra salut, cal establir un horari per a tot l'any que evite els desajustos en el nostre organisme.