El canvi de recorregut i el 'Te Deum' marquen el ritme de la processó cívica
La Senyera, portada per l’alcaldessa, s’obri pas entre les ovacions dels espectadors
Amb una rectitud ferma i una puntualitat escrupolosa, la Senyera ha complit de nou amb la tradició i al migdia ha baixat pel balcó de l’Ajuntament de València al so de l’himne regional. A peu de carrer l’esperaven milers de visitants que, amb un sol que calfava més que altres anys, esperaven l’inici de la processó cívica, que enguany ha canviat de recorregut per les obres del carrer Sant Vicent i que feia parada a la catedral, on s’ha recuperat el Te Deum.
En primera fila, a peu de carrer, esperaven la Senyera representants de les entitats de la ciutat i també autoritats, entre elles el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la primera autoritat municipal, María José Catalá, enguany portadora de la insígnia del 1928, rèplica de l'original.
L’alcaldessa de la ciutat assegurava estar “emocionada” per ser l’encarregada de traslladar la bandera de la Comunitat Valenciana pels carrers del centre, a pesar que ja havia sigut la portadora el 2019, quan era regidora. Catalá agafava el pal amb el desig de creuar una ciutat que esdevinga “ciutat líder del Mediterrani, que té una cultura que desborda i que ha de tornar a liderar la prosperitat per als joves”.
Encara que repetia en la comesa, assegurava portar la Senyera de bon gust, com els agradaria a molts valencians que seguien al carrer la processó cívica. La comitiva, que obrien entitats de la ciutat, s’han dirigit cap al carrer de les Barques per a arribar al carrer de la Pau a través del carrer Poeta Querol i arribar a la catedral, donat que les obres en el tram final del carrer Sant Vicent impedien el pas.
Ha sigut en aquest punt on s’ha vist una estampa que no es repetia des del 2015: la catedral tornava a acollir l’acció de gràcies, un costum de l’edat mitjana, i cantada en valencià. La popular María José Catalá ha volgut rescatar aquesta tradició, que havia caigut del programa de celebracions durant el mandat de l’anterior alcalde, Joan Ribó (Compromís). De fet, enguany ni els regidors d’aquesta formació ni tampoc els del PSPV han participat en l'acte religiós.
En finalitzar, i entre uns carrers amb milers d’espectadors, la Senyera s’ha tornat a obrir pas, pel carrer de les Avellanes per a arribar al tram final del carrer de la Pau i el Parterre. Allí ha tingut lloc l’ofrena a Jaume I, abans que la comitiva arribara a la plaça de l’Ajuntament i la Senyera pujara de nou al balcó de l’ajuntament.