Canvi de tendència en l'epidèmia vírica: la grip encadena dues setmanes a la baixa

Quasi dues setmanes després d'implantar la mascareta en l'àmbit sanitari, hi ha menys infeccions respiratòries i la pressió en hospitals comença a afluixar-se

Personal sanitari en la porta d'un hospital
Personal sanitari en la porta d'un hospital / Generalitat

L'epidèmia hivernal de virus respiratoris a la Comunitat Valenciana sembla haver tocat ja el pic. És, almenys, el que suggereixen les dades arreplegades en l'última actualització del Sistema de Vigilància d'Infeccions Respiratòries Agudes (Sivira CV), que publica setmanalment la Conselleria de Sanitat. Apunten a un canvi de tendència, sobretot per la davallada sostinguda en el nombre d'infeccions de grip i covid-19 reportades pels centres de salut, que han millorat la situació en els serveis d'atenció primària. També hi ha una relaxació lleugera en la pressió hospitalària.

Per segona setmana consecutiva s'han reduït les infeccions per grip entre la població valenciana. La incidència d'aquest virus respiratori, que ha tornat amb força aquesta temporada, després de tres anys desplaçat en un segon pla pel SARS-CoV-2, se situa ara mateix en 406,1 casos per cada 100.000 habitants. La xifra ha retrocedit significativament en sols set dies, més de cent punts.

Segons aquest informe, que recull dades corresponents a la segona setmana de l'any —del 8 al 14 de gener—, els casos de covid-19 també han disminuït fins a 145,3 per cada 100.000 habitants, mentre que el virus respiratori sincicial (VRS) es manté estable en 92,1.

Evolució de la incidència acumulada de les infeccions per virus respiratoris en l'últim any
Evolució de la incidència acumulada de les infeccions per virus respiratoris en l'últim any / Sivira CV

Des de final de 2023 la Comunitat Valenciana, igual que el conjunt d'Espanya, ha estat immersa en una onada vírica embranzida sobretot per la grip. L'allau de contagis entre la població han tensat notablement el sistema de salut, amb centres d'atenció primària i urgències saturats en moltes parts del país, i ha obligat les autoritats sanitàries a reimplantar la mascareta obligatòria en aquests espais sanitaris. El territori, de fet, va ser la primera autonomia a adoptar aquesta mesura tenint en compte l'escalada desorbitada de la transmissió, i tot apunta que ja s'estan arreplegant els fruits en forma de baixada d'incidència. Per ara, les previsions de les veus expertes, que pronosticaven per a aquesta setmana un repunt d'infeccions, no s'han complit i comença a albirar-se un escenari en què el pic de la triple epidèmia vírica pot haver quedat ja arrere.

L'últim balanç autonòmic del Sivira rebaixa la incidència conjunta de les infeccions respiratòries agudes en la segona setmana de l'any, i la situa en 1.297,4 casos per cada 100.000 habitants. El paràmetre es mou encara en forquetes molt elevades i es manté pràcticament tres centenes per damunt de la mitjana nacional (953,1), però queda lluny del màxim de l'onada, quan es va disparar fins als 1.500 contagis. El grup d'edat més afectat continua sent el de 0 a 4 anys, amb una incidència de 3.268,2 casos per cada 100.000 habitants, perquè aquesta última setmana ha augmentat més la propagació vírica.

Evolució de la taxa d'hospitalitzacions per infecció respiratòria greu en les últimes tres setmanes
Evolució de la taxa d'hospitalitzacions per infecció respiratòria greu en les últimes tres setmanes / À Punt NTC

Paral·lelament, cau la pressió assistencial en els hospitals, però de forma molt més lenta. La tendència a la baixa s'aprecia en la taxa d'ingressos, que es refereix a la quantitat de pacients amb infeccions respiratòries greus que han requerit hospitalització i que ara se situa en 33,5 per cada 100.000 habitants —en contrast amb els 42,9 de la setmana anterior—.

La situació en els hospitals millora lleugerament, però encara hi ha saturació en alguns centres, que continuen al 100% de capacitat. És el cas de La Fe i el Clínic de València o els hospitals d'Elx i Sagunt, segons dades proporcionades pels sindicats aquest dimecres.

També et pot interessar

stats