Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Canvien els patrons meteorològics: les pluges baixen a l’interior i augmenten a la costa

Les precipitacions al litoral més intenses trenquen ara els períodes més llargs de sequera

Augmenten les pluges torrencials a la costa / À Punt NTC

Augmenten els episodis d’episodis extrems i de rècords des de fa una dècada i canvien els patrons meteorològics. És el que conclouen els experts, després que dimarts passat el planeta va marcar 17,18 graus Celsius, la temperatura més alta des que hi ha registres. De fet, la combinació de l’arribada del fenomen d'El Niño, juntament amb el canvi climàtic, ha portat els científics a vaticinar el 2023 com un dels anys més calorosos registrats. 

Un equip d’À Punt Oratge ha visitat la Facultat de Geografia i Història de València per a conéixer amb dades com han canviat les zones i la intensitat de les precipitacions, i com ho seran els pròxims anys.

El professor de Geografia Física, Javier Miró, posa com a exemple les zones de naixement del Xúquer, a Conca, i a només 60 quilòmetres de la serra d'Albarrasí, on es troba la capçalera d'un altre gran riu, el Tajo. És una zona on plou molt, més de 1.000 litres per metre quadrat, però on les precipitacions han baixat fins a un 20% des del 1950. 

Aquestes precipitacions, que minven a la zona interior del territori, augmenten a la costa. “Hem detectat tendències estadísticament significatives d’un augment dels episodis torrencials en els tipus prototípics d’episodis que afecten el sud-est peninsular per sobre de València fins a Almeria”, explica el professor. 

Les pluges al litoral més intenses trenquen períodes més llargs de sequera. “En general, al litoral estem notant un augment de les ràfegues seques, però també de les pluges torrencials”, insisteix Miró. El trasllat de les pluges cap al litoral i més evapotranspiració de l'aigua per l'augment de les temperatures afecten els cabals disponibles d'aigua al territori valencià.

També et pot interessar