Capturats als rius Millars i Palància els primers animals salvatges infectats de coronavirus a Europa
Són dos visons americans i Transició Ecològica afirma que és pràcticament impossible que puguen contagiar éssers humans.
Segons ha pogut saber À Punt NTC en exclusiva, a la Comunitat Valenciana s'han trobat els dos primers animals salvatges de tot Europa infectats per coronavirus: dos visons americans capturats al Millars i al Palància.
Han capturat els animals en el transcurs de la campanya d'erradicació de visons americans dels rius valencians per evitar que arriben a les zones on habita el visó europeu, una espècie autòctona en greu perill d'extinció. I un equip veterinari de la Universitat Cardenal Herrera-CEU de València n’ha determinat els positius.
Arran d’això, la Conselleria de Sanitat ha informat el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat perquè determine el protocol que s'ha de seguir. De moment, s'ha suspés la captura de visons.
Quines conseqüències pot tindre?
L'Organització Mundial de Sanitat Animal va advertir al principi de la pandèmia del perill que suposa que els animals salvatges es convertisquen en reservoris del coronavirus, però el Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Transició Ecològica afirma que és pràcticament impossible que un visó americà salvatge amb SARS-CoV-2 puga contagiar un ésser humà, pel caràcter esquiu, nocturn i fugidor.
Primers animals salvatges infectats d’Europa
Aquests dos visons són els primers animals salvatges infectats de coronavirus a Europa. El primer, també un visó americà, va aparèixer als EUA al desembre de 2020 i el van capturar a l'entorn d'una granja de pells.
A Espanya, el passat juliol van sacrificar uns 90.000 exemplars d’aquest animal d'una granja de Terol, després que la majoria d’espècimens i part de la plantilla donaren positiu per coronavirus.
WFF demana el tancament de totes les granges
L’ONG World Wild Fund for Nature (WWF) ha demanat al govern espanyol i a les comunitats autònomes el tancament de totes les granges de pell de visons americans i la prohibició immediata de la pròxima temporada de cria, després que la Xunta de Galícia ha notificat un brot d'infecció per coronavirus en una instal·lació de Santiago de Compostel·la on hi havia 6.500 animals. És el segon brot que es registra a Galícia després d’un a A Baña (la Corunya) aquest gener