Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Carles Pérez, de l'hospital de Xàtiva: "Des de fa deu, onze dies no tenim malalts de Covid en UCI ni en planta"

El cap d'Urgències del Lluís Alcanyís reclama Sanitat mantindre els contractes de reforçament tot i la millora epidemiològica per a garantir la qualitat de l'atenció assistencial

El cap d'Urgències de l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, Carles Pérez / À Punt NTC

El control de la pandèmia continua donant bones notícies a la Comunitat Valenciana. L'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva (Costera) porta dies amb la unitat de crítics (UCI) sense malalts de Covid-19, una situació similar a la que van anunciar la setmana passada els de Gandia i Requena.

"Estem lliures d'ingressos covid des de fa deu o onze dies, tant en UCI com en planta" ha explicat a Les notícies del matí el cap del servei d'Urgències dels centre hospitalari, Carles Pérez. Assegura que les mesures restrictives i la campanya de vacunació "han donat fruit" i han permés capgirar per complet la situació del departament en un parell de mesos: de patir incidència acumulada superior als 1.200 casos per cada cent mil habitants a catorze dies a les acaballes de gener, s'ha passat a una de 13,5 en l'actualitat. "Mai havíem estat tan baixos", ha celebrat, recordant que en l'última setmana només s'ha diagnosticat una dotzena de contagis al departament.

Pérez ha constatat un rejoveniment progressiu del perfil de pacient que arriba a urgències, per obra de la vacunació, amb una edat mitjana ara que estima entre cinquanta i seixanta anys. Es tracta de pacients més forts dels que deriven casos més lleus que poden gestionar-se de manera ambulatòria, i dels quals es deriva la caiguda de les hospitalitzacions, els ingressos en UCI i la mortalitat associada.

"Si ens lleven plantilla haurem de canviar la manera de treballar"

El cap d'Urgències, però, ha advertit del risc d'actuar com si la pandèmia haguera acabat, tant per la relaxació de les mesures com en la dotació de personal. Demà, la Mesa Sectorial de Sanitat es reuneix per a valorar la continuïtat del contractes de reforçament durant la pandèmia i Pérez avisa: "si ens redueixen les plantilles és probable que hàgem de canviar la manera de treballar". Adverteix que amb menys gent, per exemple, seria complicat que mantingueren la via preventiva de doble circuit separat per a malalts Covid i no Covid.

"En Urgències no han existit reforçaments com a tal. Es va passar a temps complet els treballadors que tenien en el que estaven en precari" recorda el facultatiu, que explica que a les urgències valencianes "partíem d'un dèficit de 350 metges i 250 infermers". Per això creu que reduir ara la plantilla de reforçament podria ser greu, ja que les urgències estan recuperant els nivells d'assistència anterior a la pandèmia mentre continuen rebent casos que no s'han pogut tractar en l'especialista per la demora que s'ha produït en aquest període. Amb tot, segons ha explicat, Xàtiva ja ha recuperat al cent per cent l'activitat quirúrgica, després de mesos limitada a les prioritats, i tracta de reduir la llista d'espera amb jornades de reforç.

Una desescalada amb seny i fre de mà

Siga com siga, la millora epidemiològica va calant al departament sanitari. L'alçament de l'estat d'alarma, el pròxim 9 de maig, preocupa a professionals de salut com Carles Pérez per la possibilitat "d'un repunt per la relaxació de comportaments". "La restricció d'horaris, contactes i mobilitat s'ha demostrat que funcionen per a evitar la transmissió del virus a la Comunitat Valenciana. Hem de ser cautes i fer desescalada amb seny, i com els alemanys tindre el fre de mà per si cal recular arribat el cas", ha explicat a LNM.

"Els vaivens polítics no s'entenen des del punt de vista científic"

Reivindica Pérez que el principi de prevenció i el criteri científic sempre per sobre d'altres condicionants. Una lògica que ha trobat a faltar en l'estratègia de vacunació del Ministeri de Sanitat, perquè "els vaivens polítics no s'acaben d'entendre des del punt de vista científic".

A juí del cap d'Urgències de l'hospital de Xàtiva "segurament el pitjor de la pandèmia ja ha passat", amb permís de les noves mutacions que puguen sorgir immunes a les vacunes o l'impacte del descontrol de la Covid-19 a regions com l'Índia. Anticipa Pérez que entrem en una nova era de convivència amb el virus, amb vacunació estacional i menys casos greus, però l'obligació de mantindre algunes mesures restrictives. Per això creu que les mascaretes continuaran sent obligatòries en espais tancats durant un temps.

També et pot interessar