Directes
Ara en la televisió
TRAU LA LLENGUA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

El geòleg Carlos de Santisteban: “És difícil que les partícules tòxiques arriben a la Comunitat Valenciana"

L’expert en estratisgrafia de la Universitat de València adverteix que serà molt difícil recuperar la vida perquè la terra quedarà erma i serà molt difícil retirar les roques volcàniques

Immensa columna de gasos que deixa la lava del Cumbre Vieja / Reuters

“És difícil que les partícules amb sofre en suspensió que emet el volcà de La Palma arriben a la Comunitat Valenciana”. Així ho considera Carlos de Santisteban, geòleg de la Universitat de València i expert en Estratisgrafia. 

Segons ha explicat aquest expert en la branca de la Geologia que estudia les roques superposades en la terra en Les notícies del matí, aquestes partícules que poden arribar a ser nocives per a la salut, poden afectar la Comunitat Valenciana, “però sols de manera hipotètica”. En opinió de De Santiesteban, a les Canàries els vents solen bufar de nord-est cap a sud-oest, per això, i atés que el volcà Cumbre Vieja està en la part occidental de La Palma, els vents portaran les partícules en suspensió cap a l’Atlàntic. 

Ara bé, una situació, encara que poc probable que pot donar-se és que una DANA baixe de latituts altes cap a les Canàries. Com que les DANA solen moure’s cap a l’est, podria impulsar la cendra i els gasos que emet el Cumbre Vieja, en erupció des de fa més d'una setmana, cap al Sàhara, el Marroc i Algèria, trajecte durant el qual es diluirien les xicotetes porcions amb sofre. 

D’altra banda, un tercer cas hipotètic que podria produir-se i fer que les partícules tòxiques arribaren al nostre territori és que la columna de materials que ix del volcà, que actualment no supera els cinc quilòmetres de longitud, arribara als 100 quilòmetres, de manera que entrarien en un corrent que fa ones en sentit horitzontal i viatja a 400 quilòmetres per hora i que traslladaria aquestes partícules fins a la Comunitat Valenciana. Però, en opinió de De Santiesteban, aquesta és una possibilitat remota, molt difícil de registrar-se. 

Hauran de passar molts anys per a disposar d'un sòl en què hi puga haver agricultura

Pel que fa al futur del veïnat de les zones que està arrasant la lava, l’expert universitari en roques assegura que “serà difícil” que torne a ser viable la vida a la zona. Assenyala que, a través del procés natural, és poc viable que el sòl que ara ha quedat sota el material volcànic torne a ser fèrtil. “Hauran de passar molts anys per a disposar d’un sòl en què hi puga haver agricultura”, apuntava Santiesteban. 

“La gent haurà d’abandonar la zona i les administracions els hauran de procurar mitjà de vida i vivenda”, lamentava aquest geòleg expert en estratisgrafia. A més, indicava que el material volcànic que ha deixat el Cumbre Vieja en el seu camí cap a la mar serà molt difícil de retirar.

També et pot interessar