Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Dels carrers i els bordells als pisos i a internet: així és l’evolució de la prostitució a la Comunitat Valenciana

Un estudi de la UV conclou que hi ha un corredor mediterrani de la prostitució i que el nostre territori concentra un 11% dels anuncis en línia de serveis sexuals

La prostitució ha migrat a internet / À Punt NTC

La prostitució a la Comunitat Valenciana s'ha traslladat dels bordells i els carrers a pisos clandestins i la publicitat ha migrat a internet. Així ho posa de manifest l'estudi Radiografia de la prostitució en la Comunitat Valenciana 2021, elaborat pel Catedràtic de Sociologia de la Universitat de València, Antonio Ariño, per encàrrec del Fòrum Valencià per a l'Abolició de la Prostitució de la Conselleria de Justícia.

Des de fa un temps la quantitat de dones prostituïdes que es veuen al carrer és menor i molts bordells de carretera han tancat, amb la qual coa es crea la falsa sensació que la prostitució a la Comunitat Valenciana ha disminuït. Però la realitat és que, segons un altre estudi recent de la UV, la xifra de dones en situació de prostitució al nostre territori és d'entre 10.000 i 13.000. L'informe elaborat per Ariño, que ha analitzat més de 450.000 anuncis de prostitució en els sis principals portals web que ofereixen aquests serveis, conclou que la majoria de les dones són prostituïdes ara en pisos clandestins i els seus serveis es publiciten a través d'internet. Concretament, el catedràtic ha localitzat 1.700 pisos amb dones prostituïdes en comparació amb 164 prostíbuls.

"Mercantilització descarada"

Així, amb només un parell de clics es pot accedir a multitud de webs que anuncien totes les dones a les quals poden accedir els puters. Com si fora un catàleg, cadascuna apareix amb la seua foto i una descripció de tots els seus aspectes físics, així com els serveis que presten, els horaris i els llocs en què estan disponibles. A vegades, explica Ariño a À Punt NTC, fins i tot s'inclou algun xicotet vídeo a manera de presentació.

La mercantilització de les dones en aquestes webs és descarada i absoluta, i la cosificació, tremendaAntonio Ariño - Catedràtic de Sociologia de la Universitat de València

A més, aquests webs donen la possibilitat de fer cerques i filtrar per nacionalitats, edats, o tipus de serveis —de manera que es facilita als puters accedir a uns serveis sexuals molt concrets— i valoracions i puntuacions dels usuaris que degraden encara més aquestes dones a simples mercaderies i objectes per a la satisfacció masculina. "La mercantilització és descarada i absoluta, i la cosificació, tremenda", assegura Ariño.

Una dificultat afegida per a les ONG

Fins ara no era fàcil accedir a les dones prostituïdes perquè moltes d'elles estan coaccionades pels proxenetes que els furten la documentació i les amenacen de fer-los mal a elles i a les seues famílies, però les organitzacions que es dediquen a prestar-los ajuda i assistència denuncien que ara encara és més difícil. Segons la vocal de Metges del Món a la Comunitat Valenciana, Beatriz Messeguer, sospiten que tota la prostitució nova està emplaçada majoritàriament en aquests pisos clandestins, que són inaccessibles per a ells. "No hi ha cap forma d'establir contacte amb elles ni elles amb nosaltres", afirma.

Per tant, la migració digital detectada per la investigació d'Ariño no només ha facilitat als puters accedir a sexe pagat, sinó que fa encara més difícil per a les ONG accedir a les dones en situació de prostitució per a ajudar-les a eixir del sistema prostitucional o per a facilitar-los productes d'higiene íntima i preservatius que disminuïsquen el risc de contraure infeccions i malalties de transmissió sexual.

Corredor mediterrani de la prostitució

L'estudi d'Antonio Ariño revela també que la major part dels anuncis de prostitució en línia es concentren, després de Madrid, a la franja mediterrània, en el que el catedràtic de sociologia defineix com "un corredor mediterrani de la prostitució 2.0". Concretament, 52.071 dels 443.151 anuncis que ha analitzat remeten a ubicacions de la costa valenciana —un 11,75%— i la majoria es concentren en la província d'Alacant.

Mapa de les localitzacions a què remeten els anuncis analitzats per Ariño / À Punt NTC

"Institució social patriarcal"

Seguint la línia del Fòrum Valencià per a l'Abolició de la Prostitució i les desenes d'associacions abolicionistes valencianes, Ariño assegura que la prostitució no és una relació entre dues persones, sinó "una institució social vinculada al sistema patriarcal i al model de desenvolupament capitalista que tenim hui en dia". "Per tant, la seua emancipació implica fer desaparéixer aquesta institució", postil·la el catedràtic.

Violència masclista Dona

També et pot interessar