La casca, un dolç típic que lluita per sobreviure
A partir dels anys seixanta, el tortell va començar a fer-li la competència
Aquests dies, les comandes a les pastisseries estan dividides entre el tortell de Reis o la casca. A partir dels anys seixanta el tortell va començar a fer-li la competència a aquest dolç típic, però diverses iniciatives proven que la casca de Reis està més viva que mai.
Aquest dolç típic a base d'ametla, ou, sucre i decoracions dolces es pot comprar de punta a punta del territori, però si preguntem al forn l’Art del Sucre de València, la pastissera María Zaragozà reconeix que els agradaria recuperar més aquesta tradició. “La casca es ven en una proporció d’una a sis respecte del tortell”, assegura.
Per açò han sorgit campanyes com "Enguany, casca!", amb una llista de més de setanta establiments valencians on es pot trobar el dolç. És el cas de la pastisseria Ca la Massita, a Vinaròs (Baix Maestrat), on han passat de no vendre’n cap a despatxar-ne trenta enguany gràcies a la campanya.
En alguns locals s'incentiva la compra amb una capsa il·lustrada i una postal. Però no tot és comprar, en un taller de l'Ajuntament de Rafelcofer (Safor) els assistents han pogut elaborar a mà aquest dolç. Tot per conservar un dolç típic valencià que fins i tot tarda més que el tortell a fer-se malbé.