Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Els casos d'ictus es disparen i es preveu un augment del 35% per a 2035

A Espanya cada any es comptabilitzen 120.000 nous afectats i és la primera causa de mort en dones, amb 16.000 víctimes a l'any

La rehabilitació després d'un ictus és clau per a la recuperació del pacient / Fedace

L'ictus és una malaltia d'altíssima prevalença però poca visibilitat. A Espanya cada any es comptabilitzen 120.000 nous afectats i s'espera un augment de casos del 35% per a 2035, segons dades de la Conferència de l'Organització Europea d'Accidents Cerebrovasculars 2021.

En el Dia Mundial de l'Ictus, el president de la Fundació Fre a l'Ictus, Julio Agredano, subratlla l'alta mortalitat que provoca aquesta malaltia cerebrovascular, que a Espanya és la primera causa de mort en dones, amb 16.000 víctimes a l'any, xifra que triplica les defuncions causades pel càncer de mama, una patologia no obstant això molt més visible.

Agredano justifica aquest previsible augment de l'ictus en l'envelliment de la població i en l'adopció d'estils de vida poc saludables. Per això des de la Fundació Fre a l'Ictus i des de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) reclamen visibilitat perquè el 90% dels casos poden previndre's amb una vida saludable i controlant la tensió arterial, el pes, els nivells de sucre i el colesterol.

Segons Agredano, cal informar la població que una dieta sana i variada, una activitat física que fuja del sedentarisme, revisions mèdiques periòdiques i una millor gestió de l'estrés pot millorar aquestes xifres i traure a l'ictus del top de malalties amb més mortalitat.

Es dispara la hipertensió arterial en menors de 45 anys

Agredano comenta que s'està disparant la hipertensió arterial en adults menors de 45 anys i el 50% dels qui han patit un ictus són hipertensos. I està demostrat, diu, que la tensió arterial alta entre els adults joves té a veure amb l'estrés.

El president vol llevar la idea que l'ictus siga una malaltia en exclusiva de gent gran i assegura que un de cada tres casos es produeixen en edat laboral, és a dir, persones menors de 65 anys. A més, es registren més casos en homes que en dones encara que elles tenen més mortalitat i pitjor pronòstic.

Primera causa de discapacitat en adults

I és que, segons Agredano, es tracta d'una malaltia que si no et mata, t'incapacita i deixa greus seqüeles que converteixen l'afectat en dependent. "No és exclusiva de qui la pateix, és una malaltia que afecta tot l'entorn".

L'ictus és la primera causa de discapacitat adquirida en adults en el món i la segona de demència, després de l'Alzheimer. I no es tracta només de discapacitats físiques, també cognitives (de memòria, lògica i raonament), visuals (deixes de veure o veus doble) i afàsia, incapacitat de parlar o dificultat de comunicar-se.

Agredano subratlla l'impacte brutal de la malaltia i admet que recuperar-se és molt complicat. De fet, més de la meitat no es recobra mai. Segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), la pèrdua de força o de sensibilitat a la meitat del cos és un dels principals símptomes, així com la dificultat de comprensió i la parla.

Senyals d'alarma

També l'aparició de batecs irregulars és un símptoma d'alerta, aquesta arrítmia cardíaca es denomina fibril·lació auricular, és la més comuna i pot provocar un infart cerebral. De fet, una de cada quatre persones de més de 40 anys desenvoluparà una fibril·lació auricular al llarg de la seua vida.

A més de l'arrítmia, la diabetis és responsable del 20% dels ictus i multiplica per dos el risc de patir-ne. I dos de cada tres persones amb diabetis mor de malaltia cardiovascular. Per això, des de la SEN defenen la importància de reconéixer els senyals d'alarma, ja que actuar de manera ràpida incrementa les possibilitats de supervivència i minimitza les seqüeles. Altres símptomes que poden donar la veu d'alerta són la sensació de vertigen, un mal de cap intens que s'inicia bruscament, la pèrdua total o parcial de visió i formigueig en un costat de la cara, braç o cama.

També et pot interessar