Directes
Ara en la televisió
EL PISET
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Castelló es converteix en seu mundial de l'atenció a emergències a CIRE 2018

La Comunitat Valenciana és pionera amb el sistema de comunicació digital d'emergències COMDES.

CIRE és el primer Congrés Internacional de Riscos i Emergències celebrat a Espanya

Castelló es converteix aquests dies en l'epicentre mundial de l'atenció en emergències amb la celebració de CIRE 2018, el primer Congrés Internacional de Riscos i Emergències que es fa a Espanya.

Experts internacionals i nacionals exposen des de hui les seues experiències en catàstrofes i mostren les últimes novetats en emergències i seguretat ciutadana. El fòrum, que se celebra al paranimf de la Universitat Jaume I, reuneix a una vintena d'especialistes i 5.000 professionals, i se centra en diversos temes:  reptes en matèria de prevenció i extinció d'incendis estructurals, incendis forestals, rescats aquàtics, ofegaments i comunicació en situacions d'emergència.

En la primera jornada de ponències celebrada aquest matí han participat cossos de bombers internacionals tan destacats com els de Londres o Nova York que van intervindre en els atemptats terroristes contra les torres bessones de l'11S. Jeffrey Facinelli, cap de la unitat de bombers de Nova York, ha destacat la importància de l'entrenament, millorar i aprendre constantment per a ser millors professionals, i també l'aplicació de les noves tecnologies i nous protocols d'actuació. Durant la seua ponència, Facinelli ha emfatitzat en els avanços de les comunicacions i les tecnologies aplicables a l'extinció d'incendis en gratacels. 

En aquest sentit, al fòrum s'han donat a conéixer altres avanços tecnològics aplicats a emergències com ara les cambres de calor, acció dels drons o la realitat virtual. Inma Remolar, directora de l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge de l'UJI, ha exposat l'aplicació de la realitat virtual en l'entrenament dels bombers, i d'aquesta forma aconseguir l'actuació més òptima per controlar el foc. 

La Comunitat Valenciana és capdavantera en sistemes digitals de comunicació d'emergències amb la xarxa de Comunicacions Mòbils Digitals d'Emergències i Seguretat de la Generalitat (Xarxa COMDES). El responsable del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, Andrés Balfagó, ha destacat: "és una xarxa digital molt moderna que cobreix  el 90% de tot el territori de les comarques de Castelló i es continua treballant per perfeccionar-la, i a hores d'ara, en comunicacions estem al capdavant a escala mundial"

La xarxa COMDES té 172 estacions base a la Comunitat Valenciana i pròximament s'ampliarà a 40 més. En aquesta estan interconnectades les flotes de policia local, bombers, protecció civil, atenció sanitària, i serveis d'emergències amb l'objectiu de cooperar i coordinar els operatius davant una situació d'emergència o catàstrofe.  

Demà 3 d'octubre al Congrés s'aborden casos d'incencis forestals com el de Valparaíso, a Xile, de 2014 amb més de 1.040 hectàrees cremades, o el de Montpeller, a França, de 2010, que va arrasar més de 3.000 hectàrees.

A més, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló intervindrà amb una ponència sobre els desafiaments i protocols davant grans incendis forestals. Ja de vesprada, els responsables de comunicació de diversos serveis d'emergències d'àmbit estatal abordaran la importància de comunicar bé les situacions de crisi a una societat que cada vegada demana més prevenció. 

Paral·lelament al Congrés es faran tallers dirigits a xiquets i xiquetes en la prevenció d'incendis i resposta davant d'emergències a la llar, a més de simulacres de rescat aquàtic i d'excarceració en accidents de trànsit. 

L'acte d'inauguració d'aquest Congrés es va celebrar ahir amb la presència del president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i la infanta Elena de Borbó com a directora de projectes educatius de la Fundació MAPFRE qui va destacar que la divulgació de coneixements en aquesta matèria és imprescindible per avançar socialment.

El fòrum ha estat organitzat per la Diputació de Castelló junt amb el Consorci Provincial de Bombers i la Fundació MAPFRE, i ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Jaume I.

la Plana Alta

També et pot interessar