Directes
Ara en la televisió
L'ALQUERIA BLANCA (17)
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Castelló exhumarà la fossa comuna civil a petició de quatre famílies

Es preveu iniciar els treballs amb 23.000 euros de pressupost municipal per a localitzar les restes dels castellonencs afusellats en la Guerra Civil.

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, en la visita al refugi antiaeri

Onze anys després que s'aprovara la Llei de la memòria històrica, l'Ajuntament de Castelló exhumarà la fossa comuna del seu cementeri civil. Ho farà a instància de les famílies de quatre de les 530 persones que van soterrar en aquest cementeri, després que les afusellaren al llit del Riu Sec durant la Guerra Civil. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que ha visitat hui el cementeri en companyia de l'alcaldessa Amparo Marco, ha dit que aquestes exhumacions són un deute pendent amb les víctimes i que s'ha de complir la Llei de la memòria històrica. Per la seua banda, l'alcaldessa ha destacat que cal honrar les víctimes de la Guerra Civil a Castelló.

L'Ajuntament de Castelló ha atés la petició del Grup per la Recerca Històrica de Castelló en nom de les famílies. Segons ha confirmat el portaveu del grup històric, Juan Luis Porcar, s'obrirà la fossa comuna per a exhumar els cossos al novembre, abans d'acabar l'any. És una actuació prioritària que tindrà un pressupost consignat de 23.000 euros. Segons Porcar, el consistori haurà d'aprovar més partides en els pròxims anys, ja que hi ha quatre o cinc famílies més en espera de poder recuperar les restes dels seus parents represaliats. 

Segons Porcar, van ser 970 les persones afusellades al llit del Riu Sec, al costat del cementeri de Sant Josep entre els anys 1938 o 1947. Un estudi del Grup per la Recerca conclou que 530 cadàvers es tiraren a la fossa comuna al cementeri civil, i la resta podrien haver sigut soterrats en una altra fossa anònima. 

El consistori haurà d'adjudicar els treballs que faran arqueòlegs especialistes en l'exhumació de cadàvers. Les restes hauran de ser analitzades a un laboratori de Madrid on es compararan amb les mostres d'ADN del seus parents. És un procés d'indentificació que podria durar al voltant d'un any i que conclourà quan les restes identificades s'entreguen a les famílies. 

Refugi antiaeri de Castelló

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo i l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, també han visitat el refugi antiaeri situat a la plaça de Tetuan, construït el 1937, en ple centre de Castelló.  Es tracta d'un lloc de defensa de la població civil dels atacs de l'aviació i dels vaixells franquistes durant la Guerra Civil. 

El refugi s'ha rehabilitat i es va inaugurar fa tres setmanes, i amb això es recupera la memòria històrica i es mostra l'horror que van viure els castellonencs, que van ser víctimes de 44 bombardejos en poc més de 3 anys. Són atacs que van causar més de 160 víctimes mortals. La ciutat tenia un total de 43 refugis públics i més de 300 de privats, excavats pels veïns mateix. 

El refugi de la plaça de Tetuan té prop de 14 metres de fondària i forma de zig-zag per a evitar els efectes de l'ona expansiva de les bombes. Ara este lloc forma part del que serà el Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC). 

la Plana Alta

També et pot interessar