Manifestacions arreu del territori valencià reclamen "polítiques eficaces" que frenen l'increment dels assassinats masclistes

En el que va del 2023, 52 dones han sigut assassinades per la parella o exparella, cinc d'elles a la Comunitat Valenciana

Manifestació amb motiu del 25N a València
Manifestació a València amb motiu del 25N / Ana Escobar (Efe)
25 de novembre 2023 - 15:33

Més dones assassinades (5) que en tot l'any passat (3) i cap d'elles havia denunciat l'agressor. És l'estadística a la Comunitat Valenciana que justifica més que mai la mobilització al carrer d’aquest dissabte, 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Unes manifestacions desplegades per tot el territori valencià i estatal, en què les representants han reiterat el desig de mantindre's "unides" davant de la lluita contra una amenaça que s'intensifica.

A la ciutat de València unes 5.000 persones, segons dades de la delegació del govern, han format una marea violeta que ha marxat aquest dissabte de vesprada pels carrers del centre per a reivindicar "polítiques eficaces" que aporten "solucions al problema" de la violència masclista, davant de l'"augment" de les xifres d'assassinats i agressions sexuals”. Les convocants d’aquesta manifestació, amb el lema "Contra totes les violències masclistes, ara més que mai",  també han advertit del "perill" que representen els partits i organitzacions que "neguen aquesta evidència".

Manifestació amb motiu del 25N a València
Manifestació amb motiu del 25N a València / Ana Escobar

La portaveu de la Coordinadora Feminista de València, Cándida Barroso, ha volgut recordar la importància de seguir eixint al carrer en jornades com aquesta per a demandar "recursos i consens entre la classe política", perquè aquesta lluita "no dividisca la ciutadania" i perquè existisca "una conscienciació clara que aquest problema hem d'acatar-lo entre totes i tots".

A Alacant i amb el lema “Ni una més, ni una menys! Lliures i vives ens volem!”, l'organització Dones Feministes d’Alacant ha reivindicat que les dones també tenen dret a una vida lliure de violències masclistes i ha exigit als poders públics que facen "tot allò necessari perquè les dones deixen de patir la violència pel simple fet de ser dones". "Si toquen a una, responem totes. Seguirem eixint als carrers mentre continue existint esta violència estructural que ens afecta a totes", ha explicat Vanessa Romero, una de les centenars de dones concentrades a Alacant. Seguidament s'ha celebrat la marxa de les torxes amb inici a la plaça de Calvo Sotelo fins al Mercat Central.

Mentre que a Castelló de la Plana ha tingut lloc una de les dues grans convocatòries que s'han fet aquest matí de dissabte a la Comunitat Valenciana. A ritme de batucada, centenars de participants han marxat per la ciutat i han reivindicat la fi de la violència masclista penjant camises ensanguinades de les estàtues de la ciutat. 

Manifestació a Castelló de la Plana pel Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones
Manifestació a Castelló de la Plana pel Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones / À Punt NTC

La manifestació, convocada per la Coordinadora Feminista i la Plataforma 8M, ha conclòs a la plaça de Maria Agustina, on tres generacions de dones han sigut les encarregades de llegir un manifest on s’ha denunciat una plaga que “no té edat, i es troba en qualsevol estrat social”, segons ha detallat Lola Mallent, la més major de les encarregades de llegir el manifest. 

La representant més jove encarregada de llegir el manifest, Laura Luque, ha recalcat “la necessitat de conscienciar el jovent que aquesta violència està present i que cal actuar”. Luque destaca aquesta advertència davant del ressorgiment d’actituds reaccionàries amb la lluita feminista, perquè “és molt fàcil caure en aquests discursos reaccionaris que ens venen constantment”. 

A Elx, una altra de les grans ciutats que han convocat actes de matí, l’Ajuntament ha volgut visibilitzar la problemàtica de la violència masclista a través de la representació de les làpides de les 63 dones assassinades des de desembre del 2022. La regidora de la Dona, Caridad Martínez, també ha posat de relleu la gravetat i la transversalitat d’aquest mal i, respecte a l’increment de víctimes, reconeix que “ningú tenim una vareta màgica”, però “és increïble que, a pesar dels avanços, fem passos arrere”. 

La ministra d'Igualtat apel·la a la "unitat" del feminisme contra les violències

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha apel·lat aquest dissabte a la "unitat" del feminisme, que marxa a Madrid dividit en dues manifestacions.

“El que més importa és lluitar contra els que volen recular en els drets de les dones, els que volen tornar-nos a la caverna, els que volen justificar les violències cap a les dones”, ha recalcat. “I davant d'això, ni un pas arrere. La violència es pot evitar, i aquest és l'objectiu, que caminem juntes i junts cap a l'objectiu de violències zero cap a les dones”, ha afegit la ministra. 

Redondo ha participat en la manifestació convocada a les 12 del migdia a Madrid pel Fòrum de Madrid contra la Violència cap a les Dones –abolicionista de la prostitució i contrari a la llei trans–. La ministra d'Igualtat ha acudit a la cita acompanyada d'altres representants socialistes, com la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, i la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports i portaveu del Govern, Pilar Alegría, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. 

Manifestació convocada por la Comissió 8M a Madrid
Manifestació convocada por la Comissió 8M a Madrid / Víctor Lerena (Efe)

En l'altra manifestació, que ha convocat la Comissió 8M durant la vesprada, han participat la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, l'exministra d'Igualtat, Irene Montero, i l'anterior equip del Ministeri. La gran absent ha sigut la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que poc abans de començar la protesta havia anunciat a través del seu partit, Sumar, que no hi assistiria per motius de salut.

Sira Rego ha presentat la manifestació del 25N com a "gossada organitzada" per a defensar-les a "totes" de la violència al crit de "S'ha acabat". La ministra de Joventut i Infància augura que el moviment feminista tornarà a estar unit perquè "la lluita contra la violència de les dones és un element que uneix tot el moviment feminista".

Per la seua part, l'exministra Montero ha recalcat que continuarà treballant no sols per a parar "l'ofensiva reaccionària que es desplega des del poder judicial, mediàtic i polític, sinó sobretot per a avançar en drets", com, segons ha assegurat, ha fet durant la passada legislatura.

Manifestació convocada por la Comissió 8M a Madrid
Manifestació convocada por la Comissió 8M a Madrid / Víctor Lerena (Efe)

També et pot interessar

stats