Catalunya entra en emergència per sequera amb una limitació de 200 litres per habitant

Si la situació s’aguditza, es planteja contractar vaixells carregats d'aigua que arriben al port de Barcelona

El pantà de la Baells, a la comarca catalana del Berguedà, aquest dimecres
El pantà de la Baells, a la comarca catalana del Berguedà, aquest dimecres / Siu Wu (Efe)

Catalunya entra aquest dijous oficialment en fase d'emergència per sequera, una situació sense precedents relacionada amb l’emergència climàtica i que comportarà restriccions en piscines, en reg i en activitats agrícoles, industrials i recreatives, i que limitarà el consum d'aigua a un màxim de 200 litres per habitant i dia.

Especialment preocupant des de l'inici del pla de sequera ha sigut la situació del sistema Ter-Llobregat, el sistema de pantans, aqüífers, dessalinitzadores i plantes de potabilització més important de Catalunya, perquè proveeix 202 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i la part sud de la província de Girona, on viuen sis milions d'habitants.

La fase d'emergència és la més greu de totes i té tres estadis. En el primer, les dotacions d'aigua es redueixen a 200 litres per habitant i dia per a tots els usos —comercial, industrial, lúdic o personal—, i en els estadis dos i tres descendeixen a 180 i 160 litres i s'incrementen altres restriccions.

Així, entrar en fase d'emergència implica reduir en un 80% el reg agrícola, en un 50% el de ramaderia i en un 25% l'industrial, el mateix percentatge que s'aplica per a usos recreatius.

En la neteja d'espais urbans queda prohibit l'ús d'aigua potable excepte si és per a un accident o incendi, però sí que es permet sí l'aigua és regenerada o freàtica. Tampoc es pot llavar el cotxe si no és en establiments que s'hi dediquen i que tinguen circuits de recirculació d'aigua.

D'altra banda, no està permés omplir totalment o parcialment qualsevol mena de piscina, incloent-hi les d'hotels i càmpings, encara que en les fases d'emergència I i II hi haurà excepcions.

Finalment, queda prohibit l'ús d'aigua per a regar jardins i zones verdes —tant privades com públiques— excepte si és per a la supervivència de l'arbratge o de jardins botànics públics, sempre que es faça amb aigua regenerada o freàtica, com ja fa l'Ajuntament de Barcelona.

Si s'agreuja i cronifica la situació de sequera, entre altres mesures, sobre la taula està la de contractar vaixells carregats d'aigua que la porten fins al port de Barcelona procedents de zones com Tarragona.

També et pot interessar

stats