Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

La catedral de València no va detectar les humitats als frescos renaixentistes malgrat els 29 sensors instal·lats

Patrimoni creu que el problema serà recurrent i insta el temple a un control més rigorós.

Detall dels frescos renaixentistes on han aparegut les humitats

L'aparició d’humitats en els frescos renaixentistes de l'altar central de la catedral de València ha obert una controvèrsia entre els responsables de la seu i la Direcció General de Cultura Patrimoni. En declaracions als periodistes, la directora de Patrimoni Carmen Amoraga ha admés que malgrat "la relació fluida" i les reunions regulars, la catedral "no va traslladar l'existència de les humitats" i que per això no s'ha pogut actuar fins ara. Ha recordat que l'església, com a propietària del bé d'interés cultural, té la responsabilitat de gestionar-lo. 

"S'ha deixat passar un temps excessiu" ha afegit Gema Contreras, la subdirectora de l'Institut Valencià de Restauració i Conservació (IVACOR). Entén, però, que "no és un problema traumàtic" i que les humitats "es podran eliminar i es podran recuperar les pintures". La majoria de les taques són les mateixes que ja es van resoldre el 2011 i que produeixen les filtracions del material amb què es va farcir la cúpula de la catedral ara fa 750 anys. N’hi ha, però, de noves que preocupen més els tècnics d Patrimoni. 

29 sensors tèrmics en desús

Contreras ha alertat sobre el fet que al voltant dels frescos, la Universitat Politècnica de València va instal·lar 29 sensors tèrmics que haurien d'haver alertat sobre els canvis de temperatura, cosa que hauria permés una acció preventiva. "El problema és que des del 2014 les dades no estan arribant a la catedral, que és la que hauria d'emmagatzemar-les per a actuar en cas d'anomalia", ha dit. 

De fet, l'alerta no va vindre dels sensors ni de la mateixa catedral, sinó de la Societat Valenciana d'Història de l'Art, que durant una visita va detectar les taques d'humitat en les pintures de San Leocadio i Francesco Pagano.  "L'administració tenia coneixement d'altres problemes, però no d'aquest; n’hem tingut coneixement  a través dels mitjans de comunicació gràcies a la tasca de la ciutadania", ha insistit Carmen Amoraga.

Poc abans, en declaracions a Les notícies del matí, l'arquitecte de la catedral, Salvador Vila, ha admès que ignorara per què no hi ha hagut supervisió en els frescos els últims cinc anys, des del 2014 fins al 2019. Vila ha manifestat la inquietud pel material de farciment on es troba l'origen del problema, i del qual assegura que se sap poc. També ha defensat els treballs de ventilació que els últims anys ha dut a terme la catedral per a lluitar contra les humitats. 

Càmeres de termoluminiscència 

 

En una reunió aquest dilluns Patrimoni ha instat els tècnics de la catedral a presentar en un termini d’una setmana un projecte de restauració, que la Conselleria d'Educació i Cultura "controlarà i supervisarà", segons ha explicat Amoraga. Des de la direcció general també s'ha informat que aquest dimecres es visitarà la zona afectada amb càmeres de termoluminiscència per a detectar els focus d'humitat.  

Des de l'Institut Valencià de la Conservació s'avança que el problema pot ser recurrent i obligarà a revisions periòdiques que obligaran a col·locar bastides a l'interior de la seu almenys una vegada cada deu anys.

València

També et pot interessar