Cau "la màfia del coure", que va deixar sense servei quinze depuradores a València i Castelló

La banda, que operava també a Castella-la Manxa i Múrcia, està acusada d'una setantena de robatoris i d'haver causat danys per dos milions d'euros

Els agents detenen un dels membres del clan delictiu
Els agents detenen un dels membres del clan delictiu / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha acabat amb l'autodenominada "la màfia del coure", una banda criminal familiar dedicada a furtar aquest material que operava a la Comunitat Valenciana i també a Castella-la Manxa i Múrcia. Després de vora dos mesos d'investigacions tutelades pel jutjat d'instrucció número 2 de Llíria, les autoritats han detingut sis homes del clan, dels quals quatre han ingressat en presó. Se'ls acusa d'haver comés des d'estiu més de 75 robatoris amb força a les províncies de València, Castelló, Conca, Albacete i Múrcia. S'estima que l'actuació dels delinqüents ha causat en total dos milions d'euros en danys i fins i tot arribaren a deixar sense servei diverses depuradores al territori valencià, segons ha informat aquest dilluns l'institut armat en un comunicat.

Els membres de la banda feien pintades amb esprai en els llocs que assaltaven i signaven amb el nom de "la màfia del coure". Rutina que repetien cada vegada com una mena de desafiament dirigit a les forces i cossos de seguretat de l'Estat. En les xarxes socials, a més, s'atribuïen onades de robatoris comesos per l'est del país. Entre d'altres, furtaren en una quinzena de depuradores valencianes que subministraven un gran nombre d'habitants en municipis del nord i el centre del territori.

Un dels escorcolls duts a terme per la Guàrdia Civil durant l'operció per a agafar 'La mafia del coure'
Un dels escorcolls duts a terme per la Guàrdia Civil durant l'operció per a agafar 'La mafia del coure' / Guàrdia Civil

Les perquisicions començaren a finals d'agost, després que una empresa de Bétera va denunciar el robatori de dos vehicles, eines i quasi un quilòmetre de cablejat elèctric. El valor dels efectes sostrets i els danys superava els 180.000 euros, segons la Guàrdia Civil. Aleshores els agents esbrinaren que darrere d'aquestes accions hi havia un grup organitzat de persones del mateix clan familiar dedicat al robatori de coure en empreses i instal·lacions que utilitzen aquest material. Per exemple depuradores, estacions de tren o quadres de llum de grans edificacions.

El grup tenia una jerarquia molt marcada. Les persones més majors, entre elles el patriarca del clan, s'encarregaven de dirigir, establir l'operativa, rebre els béns sostrets i adjudicar a cada membre la part corresponent del botí, així com coordinar l'"escaló d'execució" i l'"escaló de suport". La part executiva era l'encarregada de perpetrar materialment els delictes i fer arribar béns robats, mentre que la de suport aconseguia els domicilis, els telèfons i altres útils per a cometre els robatoris. La Guàrdia Civil també va identificar un tercer "escaló de receptació", encarregat de la venda irregular dels productes furtats. Els fills dels membres de la banda estaven sense escolaritzar i s'ensinistraven des d'edats molt primerenques en les tasques de l'organització criminal, ja que segons explica l'institut armat d'ells depenia el futur del grup, perquè eren el recanvi generacional.

A mitjan octubre es practicaren sis escorcolls, cinc en domicilis i un en una nau industrial utilitzada per a amagar la mercaderia que furtaven. També es va inspeccionar i precintar una instal·lació de tractament de residus on venien objectes sense complir la normativa aplicable. En aquestes actuacions les autoritats detingueren sis homes entre 46 i 19 anys. A més, hi ha un menor d'edat sota investigació i s'ha intervingut tona i mitja de coure, 300 caixes de material de fontaneria i eines professionals de construcció valorades en 70.000 euros. Cinc vehicles valorats en 30.000 euros, dos dispositius de descàrregues elèctriques (Taser), tres armes blanques de grans dimensions i instruments per a tallar coure valorats en 5.000 euros completen el llistat de béns requisats pels agents policials.

També et pot interessar

stats