Per què cauen els arbres a les zones urbanes quan fa molt de vent?

Ciutats i pobles concentren un gran nombre d’accidents per arbres caiguts o trencats en temporals com els dels últims dies

Les caigudes d'arbrat es multipliquen en els espais urbans per la falta d'una planificació adequada de les zones verdes / À Punt NTC

Les conseqüències del vent fort a les zones urbanes s'han plasmat en vora setanta intervencions dels bombers per arbres caiguts o trencats només a les comarques centrals des d’aquest dijous. 

Les ventades com les dels últims dies han deixat molts arbres tombats de soca-rel, alguns amb conseqüències tràgiques com la mort d'una jove a Madrid, a banda d’un impacte econòmic important en reparacions. Però, quines són les raons d’aquesta concentració d’accidents d’arbrat en els nuclis urbans? 

En molts casos aquest fenomen està motivat per l'envelliment de l'arbrat. En altres, la gestió de l'espai urbà deixa el verd arraconat en un escocell.

 "Un arbre necessita el mateix espai en les arrels que dalt a la copa i si se'n va reduint la base, cau”, recorda José Forcadell, secretari general de l'Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (Asfplant). “L’asfalt i els formigons no són porosos i no permeten que entre l’aigua i que l’arbre puga fer-se gran, per la qual cosa, si s’ha construït a prop una vorera o una carretera sense drenatge, les arrels moren".

A les urbanitzacions també es prioritza el ciment. En aquests casos, Forcadell adverteix que  “cal que els paisatgistes intervinguen abans en els projectes constructius i que se separe en les licitacions la part constructiva de la part verda”.

No obstant això, a poc a poc augmenta la conscienciació. “Estem virant des d'una jardinera ornamental a una més funcional, en una àrea verda més gran amb un substrat més apte, i això fa que plantes i arbres es defensen els uns als altres i que no patisquen d’estrés hídric", afirma Nacho Díez, professor d’urbanisme de la UPV.

Davant de la manca de regulació en matèria verda en els entorns urbans, des de la fundació Asfplant reclamen que s’avance cap a la creació d’una normativa que regule l'atenció que requereix la vegetació en aquests espais.

També et pot interessar

stats