Directes
Ara en la televisió
UN BALÓ PER LA LLIBERTAT

La celebració de l’Orgull recorre aquest dilluns els carrers de València

Culmina un mes de celebracions en defensa de la igualtat de les persones transsexuals i ho fa hores abans que el Consell de Ministres done llum verda a l'avantprojecte de la coneguda com la llei trans 

Concentració de l'Orgull al món
Elena Andreu
28 de juny 2021 - 17:40

Aquest dilluns culmina un mes de celebració de l'Orgull i a València ho fa amb la manifestació que recorrerà els carrers de la ciutat. Es tracta de marxes reivindicatives que hem pogut veure al llarg de les últimes setmanes a les principals capitals del món i que han volgut recordar els disturbis de Stonewell, el bar novaiorqués on el col·lectiu LGTBI va començar la lluita.

Aquest bar era el refugi per a les persones LGTBI. Corrien els anys seixanta i l'homosexualitat era il·legal. La matinada del 28 de juny de 1969 una batuda policial va acabar amb disturbis. L'any següent es va celebrar la que moltes persones consideren la primera manifestació d'orgull al món. Hui dia se celebren marxes per tot el món cap a la fi de juny. 

La primera manifestació de l'Orgull Gay al mon, a Stonewell

Les principals ciutats del món organitzen aquests dies mobilitzacions. A Panamà per exemple s’han pogut veure dones indígenes transgènere reclamant els seus drets. A Europa l'Orgull també s’ha ballat als carrers de França i Itàlia. El contrapunt ha estat a Istanbul on amb les càrregues policials i els gasos lacrimògens s'han intentat dissoldre la marxa que havia estat prohibida pel govern dies abans. 

Marxa reivindicativa a València

Pel que fa a la ciutat de València, el col·lectiu Lambda culmina un mes de l'Orgull ple d'activitats amb la manifestació d’aquesta vesprada. Una de les iniciatives impulsades per diversos col·lectius va ser mobilitzar representants de la Generalitat, les Corts i l'Ajuntament de València que van mostrar el seu suport a la llei estatal.

La marxa reivindicativa d'aquest dilluns, que situa les persones trans en el centre del discurs, es produeix hores abans que el Consell de Ministres done llum verda a l'avantprojecte de la Llei d'igualtat efectiva i real per a les persones transsexuals, la coneguda com la llei trans. 

Una llei que es fonamenta en el concepte de la lliure autodeterminació de gènere, un dels assumptes que més polseguera ha alçat d'aquest marc legal. Segons ha explicat a À Punt Aitor Granell, coordinador del Grup Trans Lambda València: "encara hui en dia ens continua xafant. Escoltem discursos de la ultradreta que ens ataquen constantment i pretenen que ens tornem a amagar”.

També et pot interessar