La celebració del MIAU, en perill per una nova ordenança de l’Ajuntament de Fanzara

La norma estableix que totes les obres hauran de ser supervisades per l’equip de govern abans de pintar-se, un article que l’organització qualifica de censura

El mural de Fanzara que ha iniciat la polèmica / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de gener 2024 - 19:17 Actualitzat: 02 de gener 2024 - 21:30

La celebració del festival del Museu Inacabat d’Art Urbà (MIAU) de Fanzara, a l’Alt Millars, està en perill a causa d’una nova ordenança de l’Ajuntament. La norma estableix que totes les obres hauran de ser supervisades per l’equip de govern abans de pintar-se i que aquestes obres no podran contindre frases o dibuixos “de caràcter polític”, uns articles que l’organització qualifica de censura. 

La polèmica es va iniciar arran d’un mural de l’edició d’enguany, de l’artista Elías Taño. En l’obra es pot llegir la frase “L’única pàtria digna d’aquest país encara roman en cunetes”. Segons ha explicat a À Punt Notícies l’alcalde de Fanzara, el popular Marc Diago, aquest va provocar que gran part del veïnat es queixara del missatge davant el consistori i, diu, així li ho van traslladar a l’organització en diverses reunions. “Vam demanar que canviaren la pintura amb un missatge que representara el veïnat. Som la veu del poble, i hi ha gent molt molesta”, explica Diago. 

Davant aquest escenari, l’Ajuntament ha fet entrar en vigor una ordenança municipal de façanes on s’especifica que els artistes hauran d’entregar al consistori “un esbós de la intervenció a realitzar per a poder obtindre la corresponent autorització”. A més, que les pintures no podran contindre cap element “que puga ferir la sensibilitat de les persones o dels diferents col·lectius”.

Arran de la publicació de l’ordenança, l’organització ha emés un comunicat en què assegura que “es veuen obligats a paralitzar el projecte” i reflexionar sobre la continuïtat d’un dels grans reclams culturals de les comarques del nord. “Aquestes decisions, preses unilateralment i sense cap mena de consens, fan inviable el projecte tal com nosaltres ho entenem”, lamenten. 

En declaracions als micròfons d’À Punt, Javier López, membre de l’associació MIAU, ha afirmat que la normativa “trenca” la filosofia del projecte i no deixa que l’artista s’expresse amb total llibertat. “Hi ha obres que et poden agradar o no, però s’ha de tolerar i respectar a l’artista. L’art també té a veure amb el fet que la gent opine, però no de censurar obres”, ha sentenciat. Sobre la retirada del missatge del mural que ha causat la polèmica, Javier López té clar que “no ofén ningú” i que no a l’organització no li ha passat pel cap retirar el missatge. “Ens faria vergonya gestionar un festival amb aquestes condicions”, ha afegit.

Així mateix, l’associació denuncia que els han “desallotjat” d’un dels locals municipals i que consideren “imprescindible”, a causa dels seus múltiples usos com per a fer reunions, tallers infantils, exposicions o custodiar material. Davant aquesta denúncia, l’alcalde ha defensat que l’organització del festival gaudeix de dos locals més i que el que ara els han retirat el destinaran a vivenda social. 

També et pot interessar

stats