Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Les celebracions pel Nou d'Octubre omplin la Comunitat Valenciana

L'entrega de premis de la Generalitat obri una jornada en què la Reial Senyera i els moviments socials són els protagonistes

Imatge de la campanya del 9 d'octubre de 2024 / Generalitat Valenciana

La Comunitat Valenciana celebra este dimecres el seu dia gran, el Nou d'Octubre, per commemorar la reconquesta de la ciutat de Balansiya de mans musulmanes, per part de Jaume I, el 9 d'octubre de l'any 1238. Tot i que l'efemèride que dona forma a esta festivitat va nàixer, en realitat un segle després: va ser també un 9 d'octubre quan la ciutat de València va decidir fer una processó per a demanar-li a sant Donís bones collites. I fou així com va començar la tradicional marxa d'este dia, que ha perdurat en la història després de superar obstacles com l'abolició dels furs de Felip de Borbó o la dictadura franquista.

Entrega dels Premis Nou d'Octubre

Es tracta del primer festiu autonòmic que el PP celebra governant en solitari, després d'haver trencat la coalició amb Vox. El cap del Consell, Carlos Mazón, presideix durant el matí l'entrega dels Premis Nou d'Octubre, amb els quals enguany la Generalitat reconeix els serveis d'emergències de Campanar, l'escriptor Ferran Torrent i la historiadora Amparo Cabanes. A més, reben la distinció el pastisser Paco Torreblanca, el polític García Margallo; de manera pòstuma, Gustavo Pascual, l'autor de Paquito, el Chocolatero; i els medallistes olímpics i paralímpics. El Consell també ha reconegut el director del Museu Nacional del Prado, Miguel Falomir, amb la Distinció al Mèrit Cultural, guardó que també rebrà la productora de cine María Zamora.

La Senyera, gran protagonista de la jornada

La Reial Senyera protagonitza de nou este dia, marcat per la tradició. L'himne regional ha de fer, amb la solemnitat que caracteritza este acte oficial, el seu descens del balcó de l’Ajuntament de València, per a després recórrer el carrer de Sant Vicent fins a la catedral, on l'any passat ja es va recuperar el tedèum.

Enguany la responsable de portar-la fins a les portes del temple és la portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles. Ho farà escortada per la multitud, les entitats de la ciutat, l'alcaldessa María José Català i el president de la Generalitat, Carlos Mazón. Si bé Robles ja ha avançat que ella no entrarà a la catedral, sinó que li cedirà l'estendard a Català, qui l'any passat va recuperar este costum de l'edat mitjana d'acollir l’acció de gràcies, cantat en valencià. 

Després, la gran insígnia valenciana ha de continuar el seu camí cap al carrer de la Pau i el Parterre, on s'escenifica l’ofrena a Jaume I, abans que la comitiva torne a la plaça de l’Ajuntament i la Senyera puga ser hissada de nou al balcó del consistori.

Els moviments socials, de vesprada

Els moviments socials organitzen marxes pel centre de València per a esta vesprada. Sota el lema "Som país, parlem valencià", les entitats que integren la plataforma Comissió Nou d’Octubre volen denunciar enguany la política lingüística del Consell i també reivindicar la cultura, la llengua i els mitjans de comunicació públics. L'acte eixirà de la plaça de Sant Agustí de València, a les 18:00 hores. Des de la comissió han recalcat que el Nou d'Octubre ha de servir també per a "exigir transparència i independència en els mitjans de comunicació, i denunciar qualsevol intent de control per part del govern".

Una programació especial en À Punt

La cita es pot seguir durant tot el dia a través dels canals oficials d'À Punt, que ofereix una programació especial sense perdre detall. Des de les 8:00 hores es podrà seguir la retransmissió dels actes més rellevants, com l’entrega de les Altes Distincions de la Generalitat i la processó cívica de la Reial Senyera. 

València Festes Nou d'Octubre