Cent dies de la dana: de la lluita contra el fang a encomanar-se a la 'santa paciència' per a recuperar la normalitat
Malgrat els avanços en la neteja, la reconstrucció i els pagaments del Consorci, la ciutadania veu lluny la recuperació
Ja han passat cent dies des de la dana, però la normalitat sembla encara lluny a les zones afectades, on les taques de fang, les campes de vehicles, els comerços fets malbé i els danys a les vivendes encara fan omnipresent la barrancada del 29 d'octubre. Una catàstrofe amb 224 morts, tres desapareguts i una destrucció inèdita que pesa i molt en la memòria col·lectiva de les poblacions.
Un total de 28 municipis continuen en la situació d'emergència 2, el nivell més greu sota gestió de la Generalitat, que implica la presència d'equips especialitzats de neteja i atenció. El Cecopi ja ha demanat dimarts que actualitzen les necessitats, a fi de revisar la situació d'emergència a partir de dimarts.
Ara mateix, les intervencions se centren a acabar de buidar els garatges, una tasca que ja està al 97%, segons ha indicat la secretària autonòmica d'Emergències, Irene Rodríguez. Mentrestant, continuen els treballs de retirada de fang, vehicles i estris de les campes. D'estos 23 abocadors només se n'han pogut tancar set. En l'actualitat es treballa en sis i s'ha posat data d'actuació a les deu restants.
El consorci ha pagat el 55% de les peticions, el 35% als comerços i el 26% a la indústria
La reactivació de l'activitat educativa, si bé amb queixes d'algunes ampes, i la reorganització dels serveis sanitaris i d'assistència social confirmen els avanços cap a la normalitat, entre la lluita d'empreses, pimes i autònoms per a reactivar els negocis. Després de les primeres ajudes directes, la ciutadania fia la reconstrucció dels habitatges i la recuperació del teixit productiu al Consorci de Compensació d'Assegurances. L'organisme ja ha abonat vora el 55% de les 239.926 sol·licituds, unes 132.969, per valor de 1.700 milions, segons les dades actualitzades pel govern espanyol.
La consellera d'Innovació, Indústria i Turisme, Marián Cano, ha retret que tan sols s'han satisfet un 35% de les indemnitzacions a comerços i magatzems i a penes un 26% a la indústria. Cano considera "injustificable" que "el 76% de les empreses industrials, tres de cada quatre, no hagen cobrat encara la indemnització", per la incertesa que implica per a la continuïtat de moltes empreses.
"Santa paciència" i molta solidaritat veïnal
Un miler de pèrits treballen per a agilitzar les valoracions, una mobilització inèdita d'efectius que, tanmateix, molts afectats senten insuficient per a les urgències que hi ha. "Cent dies, i els que en queden..." lamenta Esperanza Serrano, administradora de finques a Paiporta, que calcula que "abans de l'estiu això no està resolt". Assegura que la desfeta és molt més gran de la que es va estimar inicialment, com certifica per l'impacte destructiu de la humitat en els soterranis. En un recorregut per les finques afectades ha explicat a À Punt NTC que cada dia entropessa amb un problema nou i que la demanda de reparacions ha desbordat l'oferta de les empreses i els proveïdors.
Els terminis per a un nou ascensor, explica, estan en "un mínim de quatre a sis mesos". Això en les finques que ja han cobrat del consorci, perquè adverteix que algunes no tenen ni pressupost. "La situació és diferent segons la comunitat de propietaris, no entenc el criteri del consorci però sí la desesperació de la gent", diu Serrano, que recomana "santa paciència" i, en cas d'urgència, que els inquilins paguen d'avançat els danys. En les finques que administra hi ha desenes de persones amb mobilitat reduïda que encara no poden baixar al carrer, per l'ascensor trencat, i continuen depenent de la solidaritat de veïns i familiars.
La solidaritat de voluntaris, veïns i amics també és l'únic aspecte positiu que destaquen Arancha i Eva, les propietàries de la llibreria Muixeranga, un dels comerços de Paiporta que va quedar completament arrasat per la riuada.
"No va quedar res, ni un llibre", recorden entre les parets nues del local què va ser un dels comerços de referència de la comunitat lectora de l'Horta Sud. La intenció és reobrir. Iniciaran "una nova etapa" sobre les restes de l'anterior llibreria. De moment, han incitat les obres amb donacions de particulars a l'espera de conéixer quan els pagarà el consorci, del qual només han rebut una xicoteta part.