Centenars de persones criden un “no” rotund contra la planta de biogàs d’Aielo de Malferit
Veïnat, empresariat i diversos ajuntaments de la Vall d'Albaida s’uneixen per a rebutjar un projecte que “amenaça el benestar” de la comarca
El veïnat d’Aielo de Malferit (Vall d’Albaida) s’ha mobilitzat aquest dissabte contra la planta de biogàs que està previst que es construïsca en el terme municipal. L'oposició al projecte creix mentre aquest es troba en fase d’exposició pública, abans que finalitze el període d’al·legacions dilluns.
En cas d’instal·lar-se, la planta de biogàs s’ubicaria al polígon industrial Serrans V, a uns 800 metres del nucli urbà, i preocupen especialment les males olors, l’alt consum d’aigua i l’increment del trànsit que generaria. Marcos Cantó, president de l’Associació de Veïns, adverteix dels perjuís col·laterals que comportarà una planta que genera "només onze llocs de feina". "Volen processar 181.000 tones de residus, uns 60 camions que entrarien al dia amb excrements d’animals, tarquim de depuradores o cadàvers d’animals, i la majoria dels camions no són estancs”.
L'empresariat instal·lat a la zona ja ha avisat que si el projecte de Genia Bioenergy i Enagás Renovable tira endavant, abandonaran el polígon. Fanny Belda, gerent d’una empresa d’alimentació per a gossos i gats ubicada al costat de la parcel·la on vol instal·lar-se la planta de biogàs, alerta que "les males olors que emetrà la macroplanta podrien influir en la nostra activitat perquè estem sotmesos a controls molt estrictes de plagues i d’higiene i pensem que el trànsit de camions podria contaminar la nostra nau i la nostra activitat".
L’Associació Veïnal d'Aielo de Malferit, l'Associació per a la Defensa del Territori i el Medi Ambient d’Aielo, els empresaris del polígon Serrans V i l’Ajuntament reunits aquest dissabte per a aturar “aquesta amenaça contra el benestar”, adverteixen que no pararan fins que “el projecte decaiga, o bé perquè els seus promotors es retiren o bé perquè la Conselleria [de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori] denegue el projecte”.
Tots els partits amb representació en l’Ajuntament de la localitat —PSOE, PP, Compromís i Per Aielo— es van pronunciar de forma unànime contra el projecte en un ple extraordinari el passat 26 de febrer. De fet, s’han suspés totes les llicències urbanístiques per a les plantes de biogàs i es revisaran els informes de compatibilitat que el consistori va atorgar a l’empresa promotora Bioenergia Els Vents SL —la unió de Genia Bioenergy i Enagás Renovable— per a la seua construcció.
L’alcalde, el socialista Juan Rafael Espí, afirma que des de l’Ajuntament han escoltat les associacions veïnals i l’empresariat per a fer “un full de ruta i treballar per a fer unes al·legacions contundents al projecte de la planta”.
Per la seua banda, la portaveu del PP al consistori, Lucía Bataller, declara que el partit ha fet “moltíssima pressió amb companyia del poble” perquè l’Ajuntament suspenga les llicències i es felicita d'haver aconseguit que s’inicie una esmena que van presentar per a revisar l’informe de compatibilitat perquè van detectar “un consum excessiu d’aigua”, lluny del que es va marcar en l’informe inicial.
Fonts de la conselleria de Medi Ambient han assegurat a À Punt Notícies que si els informes de l'Ajuntament no són favorables a la instal·lació de la planta, “difícilment” es podrà autoritzar per part de la Generalitat.
La protesta també ha ressonat en la resta de la Vall d’Albaida. L’Ajuntament de l’Olleria s’ha sumat a la convocatòria i, a través d’un ple municipal extraordinari, ha suspés per unanimitat les llicències per a la instal·lació de plantes de biogàs, bioresidus i ecoparcs. Aquest consistori ja va rebutjar amb anterioritat la instal·lació de plantes fotovoltaiques, davant de la proliferació d’aquestes plantes en el nostre territori.